Završnica projekta „Mislim, djelujem, odlučujem“ u riječkoj Vijećnici okupila mlade i donositelje odluka iz Križevaca, Opatije i Rijeke

U ponedjeljak 4. 12. 2023. s Gradom Rijekom organizirale smo završno događanje projekta „Mislim, djelujem, odlučujem“. Bila je ovo prilika da mladi iz Rijeke, Opatije i Križevaca predstave svoje projekte nastale u sklopu „Akcije za 5!“. Aktivnosti su okupile obuhvatile više od 80 učenika i učenica iz dvadesetak križevačkih, opatijskih i riječkih srednjih škola i 14 volontera i volonterki u ulozi koordinatora i koordinatorica grupa, kao i članove i članice Savjeta mladih Grada Rijeke, Opatije i Križevaca.

Demokratizacija upravljanja lokalnom zajednicom ključna je za građansko obrazovanje i djelovanje mladih

Na završnom događanju u riječkoj Gradskoj vijećnici sudjelovali su učenici i učenice pobjedničkih timova iz sva tri grada kao i predstavnici savjeta mladih gradova uključenih u projekt. Prisutne su pozdravili predsjednik Savjeta mladih Grada Rijeke Luka Čanković, riječki gradonačelnik Marko Filipović i pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel.

„Što se tiče Rijeke, željeli smo podijeliti svoje kvalitetne projekte u koje smo puno ulagali.. Riječ je primjerice o „Akciji za 5!“, Građanskom odgoju i obrazovanju, a u ovom kontekstu mogu spomenuti i Vijeće građana Rijeke, projekt koji je pokrenut ove godine. Htjeli smo da se naša dobra praksa proširi, ali smo i sami htjeli usvojiti nečije druge dobre ideje i vjerujem da smo u ovim gradovima pronašli dobre partnere kada govorimo o projektima uključivanja mladih i procese donošenja odluka“, rekao je Filipović.

„Mladi moraju biti svjesni da kroz ovakve projekte mogu dobiti priliku doživjeti demokraciju, da vide da postoje mehanizmi koji im omogućuju da mijenjaju stvari nabolje, a to najbolje mogu ostvariti ako se aktivno uključe“, istaknuo je križevački pročelnik Novosel.

Predsjednik Savjeta mladih Grada Rijeke Luka Čanković predstavio je važnu ulogu povezivanja mladih i donositelja odluka tog tijela, pogotovo u kontekstu tripartitnog Sporazuma o prijateljstvu i suradnji Savjeta mladih Grada Opatija, Rijeka i Križevaca. Naša Maša Cek naglasila je važnost primjene metodologija koje pridonose demokratizaciji, a pogotovo one koja uključuje mlade u donošenje odluka.

Akcija za 5! izazovna je, ali motivirajuća prilika za provedbu projekata mladih

Drugi dio programa bio je posvećen panel raspravi mladih iz pobjedničkih timova „Akcije za 5!“ u Rijeci, Križevcima i Opatiji. Podijelili su svoje dojmove i utiske, istaknuli nova znanja i načine rješavanjaizazova na koje su naišli u provedbi projekata.

„Bilo je izazovno posložiti vremenski slijed naših aktivnosti i jasno dogovoriti zadatke sa suradnicima. Komunikacija je ključna, ali i teška“, istaknula je Marina iz opatijskog pobjedničkog tima projekta „Okusi zdravlja“, u sklopu kojeg  je zajedno s kolegama i kolegicama pripremila i podijelila preko 200 porcija zdravih marendi.

„Ostalo nam je sredstava u budžetu pa smo odlučili ostvariti i dio aktivnosti druge grupe s „Akcije za 5!“ i nabaviti higijenske potrepštine za škole. Super nam je što ih i dalje ima, što znači da se koriste odgovorno“, podijelila je Ana iz Križevaca. U sklopu križevačkog pobjedničkog projekta „Kak' banana utječe na glavu?“ u opuštenoj se atmosferi održao talk-show o povezanosti spolnog i mentalnog zdravlja.

„Odlučili smo da bi za razbijanje straha od traženja pomoći za probleme mentalnog zdravlja trebalo napraviti nekakvu aktivnost koja je zabavna i zanimljiva. Zato smo odlučili dogovoriti s psiholozima radionice ili razgovore kako bi mladima bilo lakše pričati i otvoriti se“, naglasio je Josip iz riječke pobjedničke grupe, koja se sprema na glavni dio svoje aktivnosti do sredine prosinca.

Na upit kako je ovo iskustvo djelovalo na njih, učenici i učenice bili su jednoglasni u tome da ih je potaknulo da se dodatno aktiviraju u zajednici.

„Ja sam 100% motivirana. Činilo se teško, ali s vremenom se ufuraš. Projekti mogu proći loše, ali važno je izaći iz zone komfora, napraviti nešto dobro za druge, a naučila sam i ono što ne bih mogla u školi“, zaključila je Marina

Događanje se odvilo se u sklopu projekta „Mislim, djelujem, odlučujem – jačanje participacije mladih kroz aktivno uključivanje u kreiranje i zagovaranje politika za mlade“ provodi Udruga „Delta“ u partnerstvu s Gradom Rijekom, Gradom Opatijom i Gradom Križevcima. Projekt je sufinanciran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Grada Rijeke, Grada Opatije i Grada Križevaca.