Akcija za 5! u Otočcu okupila zajednicu oko prostora za mlade

O AKTIVNOSTI

U srijedu 6. travnja 2020. godine dvadeset i četiri učenika i učenica Srednje škole Otočac preuzelo je zgradu Gradske uprave u sklopu „Dana akcije“, središnjeg događanja „Akcije za 5!“. Tako su simulirali rad Gradskog vijeća kroz osmišljavanje projektnih prijedloga na temu prostora za mlade u Otočcu. Nakon predstavljanja učeničkih projektnih prijedloga i rasprave, odabran je pobjednički projekt pod nazivomGeocatching za mlade Otočac“, koji će se realizirati sredstvima od 5.000 kuna koje je osigurao Grad Otočac.

Kroz pobjednički projekt srednjoškolci i srednjoškolke žele potaknuti mlade da više slobodnog vremena provode u prirodi te da posjete lokalitete u neposrednoj blizini Otočca kroz metodu geocachinga. Tako će ih potaknuti da koriste i primjenjuju svoja znanja i sposobnosti kroz niz virtualnih i fizičkih zadataka. Projektom se također želi razbiti rutina u životu mladih te potaknuti na istraživanje okoline.

povjenici

Učenički projekti promišljali su i osmišljavali prostore za mlade u Otočcu

Srednjoškolci i srednjoškolke su stekli znanja o temi, kao i projektnoj logici, na online pripremnim radionicama održanima 5. i 6. travnja 2022. godine. Prostori za mlade su javna mjesta (fizička ili virtualna) gdje mladi, uz podršku, vode različite aktivnosti prema svojim interesima i potrebama. Osim istraživanja prirodne okoline pobjedničkog projekta, ostali učenički projektni prijedlozi ticali su se drugačijih prostora.

Projekt „Prikupljanje sredstava za obnovu sjenice“ bio je usmjeren na prilagodbu prostora sjenice u gradskom centru za zimske mjesece. S druge strane, srednjoškolci i srednjoškolke su kroz projektni prijedlog „Klub mladih Otočac“ identificirali prostoriju doma Hrvatske vojske Otočac koju bi uredili za boravak i neformalno druženje mladih. „Mladi u budućnosti“ također je sadržavao aktivnosti uređenja prostora, a mladi su osmislili niz zabavnih i edukativnih sadržaja koje bi se u njemu nudili.

Uspješna suradnja srednjoškolaca i srednjoškolki s donositeljima odluka i lokalnom zajednicom

Kroz projekt uspostavljena je uspješna suradnja Udruge „Delta“, Grada Otočca i Srednje škole Otočac. Tijekom Dana akcije mladi su usko surađivali sa zaposlenicima i zaposlenicama Gradske uprave. „Dan akcije“ otvorio je govor gradonačelnika Gorana Bukovca, koji je pratio rad mladih kroz dan. Sudionike i sudionice rasprave bodrio je Domagoj Matasić, predsjednik Savjeta mladih Grada Otočca, koji je naglasio važnost i vrijednost projektnih prijedloga za sve mlade u Otočcu. Nakon rasprave okupljenima su se obratile i ravnateljica Adela Rukavina i stručna suradnica pedagoginja Dijana Nikšić iz Srednje škole Otočac s pohvalama svojim učenicima i učenicama.

Također, srednjoškolce i srednjoškolke vodile su koordinatorice koje su facilitirale njihov rad i pomagale im u izvršavanju svih potrebnih zadataka. Koordinatori i koordinatorice prethodno su za poziciju osposobljeni kroz edukaciju „Youth work za 5!“. To su bile Matea Brajković, Patricia Dujmović Banić, Glorija Podnar i Brankica Lukanić.  

gradonacelnik

Akcija za 5! u Otočcu provedena je u sklopu projekta „Mladi u Akciji! za zajednicu kojeg provode Udruga Delta, Grad Otočac i Grad Pregrada uz financijsku podršku Središnji državni ured za demografiju i mlade, Grada Otočca i Grada Pregrade.

Opći cilj projekta „Mladi u Akciji! za zajednicu“ jest povećati aktivno sudjelovanje mladih u lokalnim zajednicama Grada Pregrade i Grada Otočca. Ostvarenjem cilja mlade se želi osnažiti za sudjelovanje u odlučivanju na lokalnoj razini, smanjiti njihovo nepovjerenje u institucije i donositelje_ice odluka, približiti mlade i donositelje_ice odluka u rješavanju pitanja od općeg interesa, potaknuti aktivizam i volonterstvo mladih.