Youth work za 5! za nova znanja i vještine (budućih) radnika i radnica s mladima u Pregradi i Otočcu

U ožujku smo provele dvodnevnu edukaciju "Youth work za 5!" za 11 građana i građanki gradova Otočca i Pregrade koji jesu ili žele biti radnici i radnice s mladima. Program je obuhvaćao teme rada s mladima, metode rada s mladima srednjoškolske dobi, kao i psihologiju adolescencije.

Sudionicima_ama se predstavio i Priručnik za koordinatore učenika_ca Akcije za 5! te se poveo razgovor o etičkim načelima rada.

Sudionici i sudionice bili su zadovoljni edukacijom - većinom su se izjasnili da su naučili nešto novo, a sadržaj im je bio koristan i zanimljiv. Također, smatrali su da su uglavnom ili u potpunosti usvojili sve zadane ishode, koji su uključivali zaista širok raspon tema: od definiranja i prepoznavanja (kvalitetnog) rada s mladima, upoznavanja s metodama rada s mladima, sve do osvještavanja dobnih zadataka i posebnosti psihologije adolescenata_ica, kao i pojašnjavanja Akcije za 5! kao modela sudjelovnaja mladih i opisivanja uloge koordinatora_ica u Akciji za 5!

Edukacija Youth work za 5! provela se u sklopu projekta „Mladi u Akciji! za zajednicu kojeg provode Udruga Delta, Grad Otočac i Grad Pregrada uz financijsku podršku Središnji državni ured za demografiju i mlade, Grada Otočca i Grada Pregrade.

Opći cilj projekta „Mladi u Akciji! za zajednicu“ jest povećati aktivno sudjelovanje mladih u lokalnim zajednicama Grada Pregrade i Grada Otočca. Ostvarenjem cilja mlade se želi osnažiti za sudjelovanje u odlučivanju na lokalnoj razini, smanjiti njihovo nepovjerenje u institucije i donositelje_ice odluka, približiti mlade i donositelje_ice odluka u rješavanju pitanja od općeg interesa, potaknuti aktivizam i volonterstvo mladih.

Kao posebno koristan dio edukacije, sudionici i sudionice istakli su primjere iz prakse, savjete u konkretnim (problemskim) situacijama, kao i ugodnu atmosferu i interakciju među okupljenima.