„Geocatching za mlade Otočac“, projekt koji je probudio mlade s područja Otočca

O AKTIVNOSTI

Nakon što je 6. travnja 2022. godine dvadeset i četiri učenika i učenica Srednje škole Otočac preuzelo zgradu Gradske uprave u sklopu „Dana akcije“, središnjeg događanja „Akcije za 5!“ kada su simulirali rad Gradskog vijeća kroz osmišljavanje projektnih prijedloga na temu prostora za mlade u Otočcu, u svibnju je započela realizacija pobjedničkog projekta grupe „Lovci“ pod nazivom „Geocatching za mlade Otočac“.

Kroz pobjednički projekt srednjoškolci i srednjoškolke željeli su potaknuti mlade iz svog okruženja da više slobodnog vremena provode u prirodi te da posjete lokalitete u neposrednoj blizini Otočca kroz metodu geocachinga, da koriste i primjenjuju svoja znanja i sposobnosti kroz niz virtualnih i fizičkih zadataka. Jedan od ciljeva projekta bila je i želja da se razbije rutina u životu mladih te potaknuti na istraživanje okoline.

Za samu realizaciju projekta, Grad Otočac osigurao je financijska sredstva, ali tijekom realizacije Projekta, glavni i odgovorni u realizaciji projekta bili su „Lovci“, mladi iz Srednje škole Otočac čiji je zadatak bio osmišljavanje i izrada križaljki, zagonetki i rebusa koji su činili sam temelj projekta i igre te postavljanje tragova na lokacije u gradu i neposrednoj okolici.

U vremenskom periodu od 20. do 25. lipnja 2022. provodio se „Geocatching za mlade Otočac“ gdje su svakodnevno postavljani novi tragovi i obilježavane nove lokacije jer je svaki dan bila mogućnost da se osvoje tri vrijedne nagrade. Svi zainteresirani, informirani su o cijelom projektu kao i o vremenu realizacije putem društvenih mreža gdje su bile objavljivane sve bitne informacije.

Pobjednici projekta, njih 15 ukupno, zajedno s članovima tima „Lovci“, 27. lipnja 2022. godine, okupili su se u Vijećnici Grada Otočca gdje im je gradonačelnik Goran Bukovac, osobno uručio osvojene nagrade i gdje su se svi zajedno podružili i razmijenili svoja iskustva, zadovoljstvo, ali i mišljenja o težini postavljenih zadataka.

Na samom kraju, možemo zaključiti da je prema povratnim informacijama s terena, projekt Geocatching za mlade Otočac“, izazvao zaista pozitivne reakcije te da je izmamio mlade iz njihovih domova i poveo ih u istraživanje kako prirode tako i vlastitog grada. Također, svi sudionici jako su zadovoljni osvojenim nagradama, a kako saznajemo, već postoje i upiti da li će se ovako ili nešto slično odvijati u skoroj budućnosti na području Otočca.

Mladi srednjoškolci, članovi grupe „Lovci“, na kraju projekta izrazili su veliko zadovoljstvo što im je omogućeno sudjelovanje u ovakvoj akciji i što su oni prvi imali čast provest ga u Gradu Otočcu. Tijekom same realizacije, naravno da je bilo i onih koji su bili protiv uspješne realizacije, ali kada se mladost udruži i uhvati rada, ništa nije nemoguće.

292013212_2120083264829214_4215763317166676497_n

Akcija za 5! u Otočcu provedena je u sklopu projekta „Mladi u Akciji! za zajednicu kojeg provode Udruga Delta, Grad Otočac i Grad Pregrada uz financijsku podršku Središnji državni ured za demografiju i mlade, Grada Otočca i Grada Pregrade.

Opći cilj projekta „Mladi u Akciji! za zajednicu“ jest povećati aktivno sudjelovanje mladih u lokalnim zajednicama Grada Pregrade i Grada Otočca. Ostvarenjem cilja mlade se želi osnažiti za sudjelovanje u odlučivanju na lokalnoj razini, smanjiti njihovo nepovjerenje u institucije i donositelje_ice odluka, približiti mlade i donositelje_ice odluka u rješavanju pitanja od općeg interesa, potaknuti aktivizam i volonterstvo mladih.