Pazi(n)! mladi 2: Dan slavlja obilježio uspjehe i povezao organizacije za mlade u Pazinu

O AKTIVNOSTI

U srijedu, 17. svibnja 2023., u Pazinu je održan poseban dan posvećen mladima - Dan slavlja! Ovaj događaj je bio prilika za obilježavanje i odavanje počasti rezultatima učeničkog projekta Akcija za 5! te je predstavljao vrhunac projekta Pazi(n)! mladi 2, koji je rezultirao prvim Lokalnim programom Grada Pazina 2023-2027 i dodatno povezao sve organizacije za mlade, institucije i gradsku upravu. 

Dan akcije potaknuo je mlade na upravljanje prostorom za mlade

Učenici i učenice koji su osvojili prvo mjesto na Danu akcije u veljači predstavili su impresivne rezultate svog rada. U suradnji s Pučkim učilištem Pazin, zajednički su preuredili prostor Spomen doma u Pazinu te organizirali tri različite aktivnosti. Pub kviz privukao je sudionike iz Pule i Poreča, zaigrala se briškula s brojnim špilovima karata, a turnir u šahu okupio je strastvene igrače i igračice. Ovi mladi ljudi su vrijedno radili zajedno, izdvojivši svoje slobodno vrijeme, te su bili iznenađeni podrškom zajednice i nadahnuti za daljnje projekte. 

Koristeći world caffe metodu, učenici i učenice su podijelili svoja iskustva iz Akcije za 5! i procesa stvaranja Lokalnog programa za mlade Grada Pazina sa sudionicima, među kojima su bili gosti iz Savjeta mladih Otočca. Također je prikazan i video s Dana akcije, koji možete pogledati ovdje (KLIK). 

Grad Pazin ističe se kao primjer dobre prakse u radu s mladima

U panel raspravi se razgovaralo o budućnosti rada s mladima u Pazinu. Učenice Ana i Mia su istakle da mladi nisu apolitični - znaju što žele, ali često ne znaju kome se i kako trebaju obratiti. Gradonačelnica Suzana Jašić je naglasila četiri načina na koja mladi mogu sudjelovati u praćenju i provedbi Lokalnog programa: kroz pojedinačne akcije, neformalne građanske inicijative, udruge i političko djelovanje. Istaknula je ključnu ulogu Savjeta mladih Grada Pazina i pozvala mlade da budu (pro)aktivni. Petra Pekica, direktorica Razvojnog srca Istre, istakla je važnost suradnje između sektora i uključivanje mladih u sve institucije koje se bave njihovim potrebama. Savjetnik za odgoj, obrazovanje i mlade, Anton Finderle, je zaključio kako je u Pazinu stvorena prava mreža podrške za mlade i rad s mladima, što predstavlja primjer dobre prakse: "Pazin je zaista najbolje od svega."

 Projekt je financiran sredstvima Erasmus+ programa Agencije za mobilnost i programe Europske unije, u području KA 154 - Aktivnosti sudjelovanja mladih.