Civilni i javni sektor za građanski odgoj i obrazovanje - zajedno!

O AKTIVNOSTI

U petak i subotu (9. i 10. rujna 2022.) provele smo edukaciju "Model suradnje škola i udruga u provedbi građanskog odgoja i obrazovanja - primjena i umrežavanje" za dvadeset i jednu sudionicu, predstavnicu organizacije civilnog društva, odgajateljicu i/ili predstavnicu osnovne, odnosno srednje škole. 

Građanski odgoj i obrazovanje je neophodno, a suradnja nezaobilazna u izgradnji kompetencija

„Suradnja škola i udruga treba polaziti iz potreba učenika i učenica te voditi izgradnji njihovih kapaciteta i sustava vrijednosti. Suradnja treba počivati na zajedničkim vrijednostima, voditi se ravnopravnosti i odvijati u ugodnoj atmosferi. Kroz suradnju se često gase „vatre“, a aktivnosti su izložene i oku javnosti.“, zaključile su sudionice prvog dana edukacije.

Živahno je bilo i na umrežavanju, gdje su predstavnice iz Udruga SMART, Udruga PaRiter, SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava, Centar za građanske inicijative Poreč, Vijeće mladih Benčić - Benčić Youth Council, Udruga Lori i Delte predstavile svoj rad i razgovarale o novim idejama u području građanskog odgoja i obrazovanja. Pričalo se o suradnji unutar pet mogućih oblika: aktivnosti s učenicima, razmjene znanja i edukacije za nastavnike i nastavnice, podrška u radu, zajednički razvoj projekata, suradnja s roditeljima.

 

Model suradnje pruža korake i smjernice, kao i dodatnu sigurnost školama i udrugama

Drugi dan edukacije sudionicama smo detaljnije predstavile nacrt Modela suradnje škola i udruga na kojem su vrijedno radile radne skupine u Rijeci, Osijeku i Istri.

Model popisuje niz koraka te pruža obrasce dokumentacije koji su potrebni za uspješno savladavanje pripremnih aktivnosti, uspostave suradnje, provedbe i evaluacije suradnje, kao i planiranja održivosti.

ghfghfghf

Na događanju najavljen je i Katalog aktivnosti udruga koje nude suradnju školama u provedbi građanskog odgoja i obrazovanja, kao i mogućnost pilotiranja samog Modela.

Sudionice su izrazile zadovoljstvo prilikom za umrežavanje, interes za pilotiranje i podizanje svojih postojećih suradnji na jednu višu stepenicu. Također, sudionice su izrazile interes za prilagodbu Modela i za odgojno-obrazovne ustanove predškolskog profila.

Ostale fotografije možete pronaći ovdje, a autor je Deltin volonter Marko Laća.

Edukacija se provela u sklopu projekta „MODUS - civilni i javni sektor za građanski odgoj i obrazovanje“ kojeg provodimo s Centar za građanske inicijative Poreč, Udruga Breza iz Hrvatske i Menneskerettighetsakademiet iz Norveške. Projekt je podržan s €135.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.