Za okoliš bez brze mode

U ponedjeljak 16. siječnja održale smo radionicu o održivom odijevanju, donosno modi, za 21 učenika i učenicu viših razreda OŠ Zamet koji polaze izvannastavni predmet građanskog odgoja i obrazovanja.

Nakon upoznavanja s definicijom održivog razvoja, kao i nekim primjerima iz svakodnevice o važnosti očuvanja okoliša, pravednog gospodarstva i ekonomije, naše praktikantice Ana Marija i Katarina s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Rijeci osvrnule su se na brzu modu. Nakon analize etiketa svoje odjeće, učenici i učenice krenuli su u planiranje načina na koji možemo smanjiti utjecaj brze mode na okoliš, kao i promijeniti neke svoje navike vezane uz kupovinu i održavanje odjeće.

Učenici i učenice pokazali su da žele utjecati na trend brze mode, znaju da je modna industrija drugi najveći zagađivač okoliša i umiju brinuti o tome kako svojim postupcima utječu na prirodu!

Radionica s učenicima i učenicama provedena je u suradnji s učiteljicom Ninom Cuculić u sklopu projekta „MODUS – civilni i javni sektor za građanski odgoj i obrazovanje“ kojeg provodimo s Centar za građanske inicijative Poreč, Udruga Breza i Menneskerettighetsakademiet iz Norveške. Projekt je financiran sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.