14/06/2019

Održana konferencija „Održivi razvoj – Gdje smo sad?“: vrijeme za akciju je sada!

U srijedu 12.06.2019. održana je konferencija „Održivi razvoj – Gdje smo sad?" u prostorima Hotela Bonavija. Konferenciji je prisustvovalo pedesetak sudionika i sudionica, pripradnika i pripadnica organizacija civilnog društva, lokalne i županijske vlasti, te institucija s područja grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Konferenciju je otvorio Igor Bajok koji je podrzavio okupljene i podsjetio da je održivi razvoj aktualna i goruća tema u današnjem globalnom društvu.

Lidija Pavić-Rogošić, direktorica Odraza (Održivi razvoj zajednice) okupljene je kratko provela kroz povijest razvoja pojma održivog razvoja, te njegovu trenutačnu zagovaračku poziciju u Republici Hrvatskoj i tijelima Europske Unije. Srđan Škunca, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zamljištem Grada Rijeke predstavio je neke od modela održivog razvoja gradova, naglasivši izazove, kao i pozitivne primjere takvog pristupa u Gradu Rijeci. Adam Butigan, ravnatelj Zavoda za uređenje Primorsko-goranske županije, osvrnuo se na ulogu strateškog planiranja u funkciji održivog razvoja, te je naglasio opasnosti koje neplanska gradnja i razvoj donose za budućnost naše županije.

U drugi dio programa okupljene je uveo Dražen Šimleša, predstavnik ZMAG-a (Zelena mreža aktivističkih grupa), koji je istaknuo korisnost individualnih praksi poput permakulture, recikliranja i sl., ali podvukao važnost organiziranog djelovanja prema najvećim zagađivačima i neodrživom sustavu koji naglasak stavlja na linearni porast gospodarstva. Upravo o potrebi za repozicioniranjem održivog razvoja kao odrasta pričao je Vedran Horvat iz Instituta za političku ekologiju, koji je odrast definirao kao poziv na promišljanje proizvodnje i potrošnje potrebne za dostojan život u granicama ekološke održivosti planeta.

Zadnji dio programa otvorio je Zoran Skala, dugogodišnji aktivist u području održivog razvoja, koji je istaknuo brojne probleme u održivosti investicija i razvoja gospodarstva koje počiva na fosilnim gorivima. Uslijedili su okrugli stol i rasprava u kojem su Zoran Skala, Lidija Pavić-Rogić, Dražen Šimleša i Vedran Horvat s publikom raspravili neke od načina postizanja održivog razvoja zajednice: suradnja tijela javne vlasti i organizacija civilnog društva i građanskih inicijativa, obrazovanje za održivi razvoj, razvoj relevantnih javnih politika i pažljivo praćenje njihove provedbe, zagovaračko djelovanje prema najvećim zagađivačima, kao i mijenjanje diskursa u javnom prostoru i poticanje građana na participaciju u odlučivanju na lokalnoj i globalnoj razini.

Na kraju, naglasilo se da situacija nije "tako crna", tj. da postoje pozitivni primjeri i da su stvari ipak bolje nego prije, te da zajedničkim djelovanjem možemo izbjeći najcrnje scenarije klimatske katastrofe.

Konferencija se održala u sklopu projekta "Nova pravila igre" koji provodimo s partnerima Udruga SMART, Centar za kulturu dijaloga, Društvo „Naša djeca“ grada Gospića, Gradska knjižnica Rijeka, Srednja škola Ambroza Haračića, Osnovna škola Nikola Tesla i Grad Rijeka, a sredstva su osigurana u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje kroz natječaj Osnaživanje doprinosa organizacija civilnog društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije.