04/12/2019

Radionica o volontiranju u OŠ-SE „Dolac“ Rijeka

U srijedu 4. 12. 2019. održale smo radionicu o volontiranju u OŠ-SE „Dolac“ Rijeka za učenike i učenice šestih razreda koji pohađaju izbornu aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje. Aktivnost u školi vodi učiteljica Barbara Fatur, s kojom je Delta uspješno surađivala tijekom provedbe projekta „Vollumen – širenje mreže školskog volontiranja“.

Cilj radionice bio je upoznavanje učenika i učenica s temeljnim pojmovima koji se vežu uz volontiranje. Na radionici se također promišljalo o glavnim odrednicama volonterskih aktivnosti i osobinama volontera. Nakon uvodnih aktivnosti upoznavanja, učenici i učenice su promišljali o definiciji volontiranja, formirali vlastitu definiciju i uspoređivali ju sa službenom definicijom prema Zakonu o volonterstvu. Kako bi produbili razumijevanje definicije, kroz različite aktivnosti su promišljali o tome koje aktivnosti se mogu smatrati volonterskim, a koje ne. Nakon toga su promišljali o osobinama volontera, što su povezivali s motivacijom za volontiranje. Na kraju radionice provela se refleksija na aktivnosti te na osobnu motivaciju učenika i učenica. Možemo zaključiti da su učenici i učenice OŠ-SE „Dolac“ vrijedni i motivirani za rad te se radujemo budućoj suradnji s njima.