14/05/2014

Poziv na javnu tribinu "Znam, razmišljam, sudjelujem: građanski odgoj i obrazovanje"

Pozivamo vas na javnu tribinu

„Znam,razmišljam, sudjelujem: građanski odgoj i obrazovanje“

u utorak, 20. svibnja 2014. godine, od 12 do 14:00 sati

Gradska vijećnica, Grad Rijeka, Korzo 16, Rijeka

Javna tribina dio je kampanje „Znam, razmišljam, sudjelujem“, a organiziraju ju GOOD inicijativa i udruga Delta, uz podršku Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke.

Tribina se održava s ciljem otvaranja dodatanog prostora informiranja ključnih aktera (ravnatelja, nastavnika, roditelja i dr.) o uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne i srednje škole. Tribinom se prvenstveno želi odgovoriti na mitove o GOO (poput visoke opterećenosti gradivom ili satnicom) ili pak strahove (o neplaćenom radu nastavnika) te promovirati GOO kao priliku za osobni i profesionalni razvoj, demokratsku klimu školske zajednice i dugoročne promjene u društvu.

Na javnoj tribini sudjeluju:

• Martina Horvat, GONG, članica radne skupine za izradu kurikuluma
  • Emina Bužinkić, Centar za mirovne studije, voditeljica kampanje

Moderatorica tribine je dr.sc. Bojana Ćulum, Filozofski fakultet Rijeka.

Uvodničarke će se osvrnuti na Nacrt Nastavnog plana i programa Građanskog odgoja i obrazovanja te će predstaviti kampanju „Znam, razmišljam, sudjelujem“.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta otvorilo je javnu raspravu o Nacrtu Nastavnog plana i programa Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovnu i srednju školu, koja će trajati do 26. svibnja 2014. godine. Nacrt Nastavnog plana i programa Građanskog odgoja i obrazovanja izradila je Radna skupina u kojoj su angažirane i organizacije koje čine organizacijski odbor kampanje „Znam, razmišljam, sudjelujem“, a to su: CMS, Forum za slobodu odgoja, MMH i GONG.

Kampanja 'Znam, razmišljam, sudjelujem' podržava sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja zato što djeca i mladi imaju pravo razviti svoju građansku kompetenciju kao jednu od ključnih kompetencija potrebnih za svakodnevni život u demokratskom društvu, a država kao zajednica ima odgovornost osigurati im uvjete za to unutar odgojno-obrazovnog sustava. Kampanja je dio višegodišnjih napora zagovaranja kvalitetnog uvođenja i provedbe sadržaja, metodike i vrijednosti koje promiču ljudska prava, političku pismenost i participaciju,  interkulturalnost, ekologiju i gospodarsku pravednost.

Više o kampanji možete pronaći na facebook stranici: https://www.facebook.com/gradanski te na službenim stranicama organizacija provoditeljica kampanje:MMH, CMS  i GONG.