Strukturirani dijalog

Strukturirani dijalog

Strukturirani dijalog (ili kako ga mi zovemo od milja – „strukturko“)  je upravo dijalog i to između mladih i donositelja odluka. Pokrenula ga je Europska unija 2009. godine kako bi mladima dala priliku da kažu svoje mišljenja i prijedloge koja zatim utječu na kreiranje europske politike za mlade.

Strukturko se provodi u ciklusima koji traju 18 mjeseci, a svaki ciklus ima svoju temu. Trenutačno je u tijeku četvrta faza ciklusa koja je počela u srpnju 2014. i trajat će do prosinca 2015. s temom osnaživanja mladih, a poseban naglasak stavljen je na pristup mladih njihovim pravima i važnost sudjelovanja u političkom životu.

Strukturko se provodi u svim zemljama Europske unije pa tako i u Hrvatskoj. Kod nas ga provodi Nacionalna radna skupina za strukturirani dijalog s mladima koja se sastoji od sljedećih članica: predstavnici/e Ministarstva socijalne politike i mladih, Agencija za mobilnost i programe EU, Zajednica informativnih centara za mlade u Hrvatskoj i Mreža mladih Hrvatske. Kako bi svi mladi u Hrvatskoj imali priliku reći svoje mišljenje, diljem Hrvatske brojni pojedinci (lokalni koordinatori) i udruge mladih provode konzultacije.

Delta, kao udruga za mlade, uključila se u provedbu strukturiranog dijaloga 2011. godine kada smo bili partneri Mreži mladih Hrvatske na projektu „Tko se boji velike zločeste krize?“, 2014. godine dodatno smo se educirali o cijelom procesu, a 2015. godine počeli smo se intenzivno baviti struktrukom.

Tako smo u siječnju 2015. godine organizirali tzv. world cafe' „Kavom do odluka“: sjeli smo na kavu s mladima i pričali na temu sudjelovanja mladih u političkom životu, pomogli smo Mireli Pašić, još jednoj riječkoj lokalnoj koordinatorici, da i ona provede konzultatacije putem eventa „Kroz tunel prođi, do odluke dođi“, a zatim smo u veljači sudjelovali na nacionalnoj konferenciji „Tko te pita? EU pita“ u organizaciji Mreže mladih Hrvatske.

Korisni linkovi:

http://www.eupita.eu/

http://ec.europa.eu/youth/policy/implementation/dialogue_en.htm

http://mmh.hr/hr

Više informacija o uključivanju udruge Delta u proces strukturiranog dijaloga možete pronaći na našim mrežnim stranicama: 

Udruga Delta-strukturirani dijalog