26/09/2018

Budi koordinator/ica "Akcije za 5!"

O AKTIVNOSTI

Postani koordinator/ica - prijavi se na [email protected]!

"Akcija za 5!" nastala je 2015. godine povodom obilježavanja 10. godišnjice projekta "Mislim globalno, djelujem lokalno". Projektom „Akcija za 5!“ mladi između 14 i 19 godina jedan dan će simulirati rad Gradskog vijeća (od pripreme projekata, debate, glasovanja) u središnjem događanju naziva „Dan akcije“.

 50 učenika i učenica riječkih srednjih škola bit će educirano o cijelom nizu tema kako bi kroz 6 manjih grupa i uz pomoć 6-8 koordinatora - volontera promišljali zadanu temu, izradili prijedlog projekta s proračunom, predstavili i zagovarali svoj projekt pred drugim grupama na ad hoc formiranom „vijeću mladih“. Projekt koji osvoji najviše glasova dobrovoljno provode svi učenici koji sudjeluju u projektu sa za to namijenjenim iznosom osiguranim od strane Grada Rijeke u iznosu od 5.000 kuna.

 

O poziciji koordinatora/ice učenika:

Manje grupe učenika vode koordinatori, čija je uloga od presudne važnosti. Koordinatori su facilitatori – pružaju podršku učenicima u stvaranju ugodnog radnog okruženja, uspostavi grupne dinamike, istraživanju teme, kontaktiranju važnih dionika, ispunjavanju obrasca projektnog prijedloga, pripremi  za prezentaciju projekta i diskusiju u vijećnici. Koordinatori prolaze kratku edukaciju u trajanju dva (2) sata u prostorijama Delte koja će obuhvaćati detaljno upoznavanje volontera/ke s osnovnim zakonskim elementima, opisom volonterskog mjesta, specifičnostima dodijeljenih zadataka, očekivanim rezultatima rada volontera/ke te mogućnostima eventualne prilagodbe volonterskog mjesta njegovim/njezinim mogućnostima i interesima. Također, edukacija će sadržati pregled zadane teme, kao i materijala za učenike i obrasca projektnog prijedloga. Volonteru/ki bit će pripremljeni različiti materijali potrebni za uspješno provođenje aktivnosti volonterskog mjesta, kao i hodogram „Dana akcije“.

 

Odgovornost i dužnosti volontera/ke:

  • Sudjelovanje na edukaciji tijekom koje će potencijalni volonteri proći kroz obuku o opisu volonterske pozicije (2h)
  • Proučavanje potrebnih materijala o zadanoj temi i pisanja projektnog prijedloga.
  • Vođenje grupe učenika na „Danu akcije“ (8-10h)

 

Prava i koristi volontera/ke:

Volonter/ka će imati prilike stjecati i/ili razvijati vještine koje su potrebe u radu s mladima kao što su primjerice komunikacijske i prezentacijske vještine, vještine timskog rada i ostale participativne metode. Bit će to ujedno i prilika da se pobliže upozna s ispunjavanjem obrasca projektnog prijedloga. Po završetku sudjelovanja u aktivnostima projekta, volonter/ka će imati mogućnost primiti potvrdu o volontiranju.