21/02/2020

Akcija za 5! u Labinu

O AKTIVNOSTI

Akcija za 5! u Labinu održana je tijekom veljače u suradnji s Istarskom kulturnom agencijom/Agenzia culturale Istriana, organizacijom Labin Art Express XXI i Srednjom školom Mate Blažine Labin.

U tjednu od 10. do 14. veljače održano je 5 pripremnih radionica za mlade i njihove koordinatore/ice. Na svim radionicama su predstavljeni ciljevi projekta, uloge i zadaci svih sudionika i sudionica, a učenici i učenice su uz to dublje promišljali/e o medijskoj pismenosti te učili o osnovnim elementima pisanja projektnog prijedoga. Za Dan akcije se pripremala i novinarska grupa, koja već aktivno djeluje u Srednjoj školi i ima uspostavljene kanale komunikacije s drugim mladima u zajednici.

Dan akcije održan je 20. veljače u uredima Grada Labina i Gradskoj vijećnici i njemu je prisustvovalo 60 učenika i učenica SŠ Mate Blažine, 6 profesorica-mentorica koje su koordinirale rad grupa učenika i 1 predstavnik organizacije civilnoga društva također u ulozi koordinatora te zaposlenice Istarske kulturne agencije, Labin Art Expressa XXI, Udruge Delta i volonterka Udruge Delta u ulozi organizatorica i koordinatorica Dana akcije i projekta kao cjeline. U radu su učenicima/cama po potrebi pomagali predstavnici/ce raznih Upravnih odjela.

Tijekom cijelog dana, grupe učenika i učenica su razrađivale svoje ideje na temu medijske pismenosti, detektirale i kontaktirale važne suradnike u zajednici, pisale projektne prijedloge, predstavljale i raspravljale o njima te kritički vrednovale tuđe projektne prijedloge. Novinarska grupa pratila je svoje kolege i kolegice te putem postojećih kanala izvještavala o tijeku Dana akcije. Kao rezultat cjelokupnog Dana, predstavljeno je šest projektnih prijedloga. Prva grupa je predstavila projekt „Dan medijske pismenosti“, čiji se centralni dio odnosi na zabavno-edukativne sadržaje koje bi organizirali u svojoj školi na temu kritičkog promišljanja medijskih sadržaja i lažnih vijesti. Druga grupa se u svom projektu „Zajedno protiv internetskog nasilja“ fokusirala na radionice i predavanja na temu prevencije nasilja na internetu. Treća grupa je predstavila svoju ideju pod projektnim prijedlogom „Mediomanija“, u čijem je fokusu kampanja vezana uz sigurnost na internetu i lažnim vijestima. Četvrta grupa se usmjerila na ciljanu skupinu edukacije starijih osoba s projektom „Moderni i sa 65+“. Centralna aktivnost projekta pete grupe, „Fake room“, bila bi organizacija problemskog rješavanja zadataka na temu medijske pismenosti i lažnih vijesti u formi „escape rooma“. Na kraju, šesta grupa je predstavila projekt „Komuna za 5“, u čijem je centralnom dijelu pokretanje kolumne koja bi služila kao platforma za kvalitetno informiranje mladih i korištenje medijskih sadržaja.

Vijeće učenika i učenica odabralo je kao najbolji projekt „Dan medijske pismenosti“ te će za njegovu realizaciju Grad Labin odvojiti 5 000 kn. Pobjednike je proglasila zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada. Osim najboljeg, odabran je i najoriginalniji projekt za kojeg su glasali svi prisutni u Gradskoj vijećini, a tu je nagradu dobio projekt pete grupe, „Fake room“. Također, Maja Uršić Staraj iz Udruge Delta davala je povratne informacije učenicima i učenicama na njihove prezentacije i sudjelovanje u raspravi te je u skladu s njenim promatranjima nagrađena treća grupa, „No stress“, kao ona koja je na najkonstruktivniji način pridonijela raspravi.

Aktivnosti su se provele u sklopu projekta DKC Lamparna koji se financira uz podršku Europskog socijalnog fonda.