21/07/2015

Objavljen program: Najbolji hrvatski dokumentarci u programu 13-og Liburnia Film Festivala

Liburnia Film Festival izabrao je najbolje hrvatske dokumentarce za svoje je 13. izdanje (25. - 29. kolovoza, lučica u Ičićima kraj Opatije). Među 14 filmova u glavnoj i pet u regionalnoj konkurenciji nalaze se četiri svjetske i dvije hrvatske premijere, kao i filmovi koji su već osvojili važne nagrade na hrvatskim i međunarodnim festivalima, no većinu će liburnijska publika gledati po prvi put.

„Teme su ove godine zaista raznovrsne, a ono što nam je posebno drago jest da su filmovi stilski različiti i promišljeni, i zaista možemo reći da imamo kreativno zrelu dokumentaristiku u Hrvatskoj. Ponovno će platno dijeliti debitanti s već etabliranim redateljima“, kazao je direktor i selektor festivala Oliver Sertić koji je, zajedno s izvršnim direktorom Igorom Bajokom i Mašom Marković, predstavnicom partnerskogInstituta dokumentarnog filma (IDF) iz Praga, konferencijom za medije u riječkom book caffeu Dnevni boravak najavio ovogodišnji program.

Sertić je proveo kroz program, te među ostalim najavio kako će svjetsku premijeru na LFF-u imati novi kratki dokumentarac Nebojše Slijepčevića, Pravda (u produkciji HRT-a), koji svoje protagoniste prati u nastojanjima da se izbore za obeštećenje imovine uništene u Domovinskom ratu. Svjetsku premijeru imat će i Lila debitanta Igora Bogdanovića (Fade In), u kojem naslovnu ulogu ima još nerođena djevojčica, a čiji će skori dolazak na svijet u jedan ljubavni trokut unijeti nove i intenzivne silnice. Premjerno gledamo i Staklene oči Maria Papića (Grupa 7 i KKZ), o Zagrebu u refleksiji njegovih građevina.

Na 13. LFF-u gledat ćemo i prošlogodišnjeg dobitnika Srca Sarajeva za najbolji dokumentarac te još nekoliko nagrada na međunarodnim festivalima, Goli Tihe K. Gudac (Factum), a značajan festivalski put već ima i Riječanin Igor Bezinović sa svojim filmom Veruda – film o Bojanu (HRT) ovjenčanim Oktavijanom za najbolji dokumentarac na Danima hrvatskog filma.
Topao film o sestrinskom odnosu redateljice Eve Kraljević i njezine sestre Mije, osobe s Downovim sindrom, Lijepo mi je s tobom, znaš (Hulahop), nagradila je publika ZagrebDoxa, a RazredVesne Čudić (Nukleus film) publika na Danima hrvatskog filma. Za obje redateljice, ovo je prvo redateljsko dokumentarno iskustvo, a projekcije na liburnijskom području bit će im drugo hrvatsko prikazivanje.

Spomenimo i eksperimentalni dokumentarac koji se „gleda ušima“ LFF-ovog starog znanca Damira Čučića, Rakijaški dnevnik (Hrvatski filmski savez), koji se s 62. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma vratio s nagradama za najbolju fotografiju (Boris Poljak), montažu (Čučić) i glazbu (Goran Štrbac). Gledat ćemo i nove filmove okušanih redatelja, Djeca tranzicije Matije Vukšića (Factum) i Riba ribi grize rep Nevena Hitreca (Hrvatski filmski savez).

I ono što nam je posebno važno - pružiti priliku debitantima: Zorko Sirotić napravio je svoj prvi kratkiš Višak popušim sam (Kinoklub Zagreb), studentica Akademije dramske umjetnosti Nikica Zdunić Granje i korijenje, a Vjekoslav Gašparović u samostalnoj produkciji S vama kroz život“, naveo je Sertić.

Jedan film iz regionalnog programa prvi će put pred festivalsku javnost, bit će to Pismo za Ohio delničkog autora Rasima Karalića (Vis videostudio), a hrvatsku festivalsku premijeru imat će Delta – obilje umjetnosti Marina Lukanovića iz riječke produkcije Filmaktiv. Ista produkcija donosi i film Plenumovi triju redateljica, Marte Batinić, Sanje Kapidžić i Ane Jurčić, dinamični pregled blokade fakulteta u Rijeci s osvrtom na ta događanja danas. Statut riječkog redatelja Davida On (Zebra Creative Production) donosi crticu iz privođenja u londonsku policijsku stanicu, a nisku završava slovensko-hrvatska koprodukcija U očekivanju Axela Andree Celija i Simone Jerala (Ekvilib Inštitut i samostalna produkcija).

Tradicionalno će posljednjeg festivalskog dana biti prikazani i filmovi u produkciji Restarta, partnera festivala. Svjetsku premijeru imat će Umjetnik na odmoru Damiana Nenadića i Sandre Bastašić, a prvi put u ovom dijelu Hrvatske prikazuje se Ana trg Jelene Novaković, upravo nagrađene u Splitu i Novom Sadu. Restartova Škola dokumentarnog filma predstavit će se s dva završna rada, Rezidba Katerine Duda i Akvarij s umjetnim ribicama Bojana Mucka.

Filmovi u glavnom programu natječu će se za nagradu za najbolji film, nagradu publike te za strukovne nagrade za najbolju režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka, a od 2013. se godine dodjeljuje i nagrada najboljem regionalnom filmu.

CROWDFUNDING KAMPANJA

Novina koju je LFF uveo ove godine financijske su nagrade od po 1.000 dolara za najbolji film i nagradu publike, a sredstva se prikupljaju putem crowdfunding kampanje koja za ima za cilj prikupiti 3.500$, te osim navedenih nagrada podržati i izradu originalnih festivalskih nagrada umjetnika Saše Jantoleka. Kampanja se nalazi na platformi Indiegogo, pod imenom Support the friendliest film harbour, i na adresi https://www.indiegogo.com/projects/support-the-friendliest-film-harbour#/story

MEĐUNARODNI PARTNERI

Nagradu za najbolju režiju već treću godinu zaredom podržava Institut dokumentarnog filma (IDF) iz Praga. Maša Marković iz IDF-a izrazila je veliku podršku hrvatskim dokumentaristima i zadovoljstvo što će dobitnik/ca nagrade za najbolju režiju direktno moći sudjelovati na idućoj sesiji njihovog programa stručnog usavršavanja za razvoj dokumentarnog filma Ex Oriente Film. Najbolji regionalni film i ove će godine nagraditi drugi LFF-ov međunarodni partner, Balkan Documentary Center iz Sofije, koji omogućuje sudjelovanje regionalnog autora na trodjelnoj radionici BDC Discoveries. Regionalnoj nagradi od ove se godine pridružuje i Novi list.

LIBURNIA UPLOVLJAVA I USUSRET LFF-U

Uvod u 13. festivalsko izdanje ponovno će biti LFF-ova mini-turneja Hrvatskom, kroz programe Liburnia uplovljava i Ususret LFF-u. U sklopu prvoga, pobjednički su filmovi s 12. LFF-a već gostovali u Zagrebu i Rijeci, a danas (utorak) gostovat će i u Silbi, kamo se vraćaju i 4. i 11. kolovoza. Tijekom kolovoza isti će filmovi posjetiti i dva umjetnička festivala, lošinjski Škver i mošćenički Mufić.

Uoči festivala, u programu Ususret LFF-u, tradicionalno će na Ljetnoj pozornici Opatija biti prikazani svjetski dokumentarni hitovi u distribuciji Restart labela. Ove će godine to biti prave dokumentarne „bombe“, pa ćete između 18. i 20. kolovoza, gledati ovogodišnjeg dobitnika Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film, Citizenfour (Laura Poitras), Pogled tišine za Oscara nominiranog Joshue Oppenheimera, U potrazi za Felom (Alex Gibney), U podrumu genijalnog austrijskog redatelja Ulricha Seidla te festivalske uspješnice Usputna stanica i Web Junkie – ovisnici o mreži.

13. Liburnia Film Festival organizira udruga Liburnia Film Festival iz Rijeke u partnerstvu s Restartom iz Zagreba, uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Opatije, Primorsko-goranske županije, TZ Lovrana, Mjesnog odbora i TZ Ičići, te mnoštva prijatelja.