09/12/2010

Najava "Mistične prošlosti Rijeke" - Dan akcije Rijeke 2010!

O AKTIVNOSTI

Nakon uspješno provedenog „Dana akcije“, središnjeg događaja u projektu „Mislim globalno, djelujem lokalno!“ kojeg su udruge GONG i Delta u suradnji s Gradom Rijekom po peti put organizirali u Rijeci, učenici riječkih srednjih škola organiziraju događaj pod nazivom „ Mistična prošlost Rijeke“ kao pobjednički projekt sa „Dana akcije“.

Podsjećamo, na „Danu akcije“ koji je održan u srijedu, 27. 10., sudjelovalo je gotovo osamdeset učenika iz 16 riječkih škola. Učenici su bili podijeljeni u 8 manjih grupa te se uz pomoć volontera i volonterki GONG-a i Delte te djelatnika Grada Rijeke izrađivali projektne prijedloge na temu „Osmislimo novi proizvod ili uslugu u turističkoj ponudi Grada Rijeke“.

Učenici srednjih škola su, u sklopu „Dana akcije“, osmislili manifestaciju koja bi mogla na nov i zabavan način približiti povijest Rijeke njenim građanima i posjetiteljima kroz scenski, glazbeni i likovni izričaj učenika srednjih škola i studenata Akademije primijenjenih umjetnosti pri čemu će i stalni postav Muzeja biti dostupan svim posjetiteljima. Ukoliko vremenske prilike budu povoljne, ispred Muzeja će se predstaviti tradicionalni riječki morčić, zatim baština o kojoj brine Hrvatska udruga kolekcionara te tradicionalna pučka okrijepa – grobnički sir i kroštule.

Mistična prošlost Rijeke

Glazbeno-scensko-likovni povijesni događaj za sva osjetila građanki i građana Rijeke

Petak, 10. prosinca 2010. od 16.30, 18 i 19.30 sati

u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka (bivšoj Guvernerovoj palači)

Ulaz slobodan

NASTUP MLADIH GLAZBENICA

Mia Dugandžić Marić, Alisa Šepić, Paula Žuljević i Matea Beotić, učenice Glazbene škole “Ivan Matetić Ronjgov” u Rijeci, potezom gudala dočarat će nam razdoblje 18. i 19. st. i glazbu koju su cijenjeni glazbenici svirali na dvorovima i palačama plemića. Izvest će djela autora: W.A.Mozart, I.Pleyel, G.Ph.Telemann, A.Corelli i djela hrvatskih autora koji su djelovali u 19. st.: I.M. Jarnović, A. Ivančević, Sorkočević. Učenica iste škole Gloria Šestan će izvoditi glazbu iz spomenutog razdoblja na glasoviru.

RIJEČKA ČAJANKA

Riječka prošlost ponovno je oživjela, a Karolina Riječka, Andrija Ljudevit Adamić, feldmaršal Laval Nugent, Ivan pl. Zajc, dr. Franjo Kresnik i Janko Polić Kamov, pojavljuju se po hodnicima i salonima Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. U 16:00, 17:30 i 19:00 sati, kratka predstava uz projekciju: “San o izgubljenom vremenu” - čajanka u casinu Adamićeva kazališta prije buđenja u stvarnost.

Glume: Dorian Mataija, Ira Popović, Karla Glažar, Karla Mamilović, Leopold Ivešić, Matea Sluganović, Matija Alešević, Matko Zurak, Sanela Graca, Sven Marin, Teo de Privitellio, Vanessa Keranović.

Projekcija: Ana Petković

Tehnika: Antonio Topić

IZLOŽBENI PROSTOR POMORSKOG I POVIJESNOG MUZEJA HRVATSKOG PRIMORJA

U izložbenom prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, osvjetljenjem, zvukovima i predmetima dočarat će se grad Rijeka u 19.st. Kroz ambijentalni će se prostor predstaviti dvije povijesne ličnosti : Janko Polić Kamov i Karolina Riječka, dok će Ivana pl. Zajca, Andriju Ljudevita Adamića i Franju Kresnika kustosi Muzeja predstaviti građom iz fundusa Muzeja.

Posjetitelji će moći razgledati i pribaviti nova (pod pokroviteljtvom Ribook-a) i stara izdanja knjiga o Rijeci i knjiga koje su pisali Riječani (zahvaljujući Antikvarijatu Mali Neboder). Učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci će svojim radovima pokazati kako vide Rijeku, i to stripom.

Autori izložbe: Koraljka Jukić, Tijana Mihailović, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog Primorja te učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci.

IZLOŽBA TRADICIONALNIH ZANATA, SUVENIRA I OKRIJEPE

Ispred Pomorskog i povijesnog muzeja, a u suradnji s Malom galerijom i gosp. Bruketom te Hrvatskom udrugom kolekcionara i gosp. Cemovićem izložit će se riječki morčići te stare razglednice i ostali predmeti o kojima brine Hrvatska udruga kolekcionara. Posjetiteljima će se ponuditi i tradicionalna okrijepa - autohtoni grobnički sir te kroštule. Ove dvije naoko jednostavne namirnice oslikavaju samu bit Rijeke, jednostavnost, skromnost i kvalitetu. U slučaju lošeg vremena program na otvorenom se otkazuje.

Završetak programa je u 20 sati.