16/12/2019

Održan pobjednički učenički projekt "Akcije za 5!" - zelena revija

O AKTIVNOSTI

U petak 13.12.2019. održana je modna revija rabljene odjeće u sklopu humanitarnog događanja „Pruži ruku“ kojeg su organizirali učenici pobjednici „Akcije za 5!“ koja je održana 13.11.2019. godine. Učenici 5 različitih srednjih škola iz Rijeke su zajedno sa suradnicima ESN Rijeka osmislili program, koji se održao od 20:00 do 00:00h u Flamingo sweet & wine Baru u Rijeci.

Program su otvorile učenice Trgovačko-tekstilne škole Rijeka, smjer krojač i modni dizajner. Pokazale su svoje modne kreacije – crvenu i žutu kolekciju - s kojima su između ostaloga osvojile i nagradu na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2019.

Zatim je slijedila modna revija rabljene odjeće, gdje su modeli iz N model management agencije iz Rijeke okupljenima pokazale 15 kombinacija koje su učenici izabrali iz prikupljene rabljene odjeće. Uz zanimljive kombinacije ukazale su i na probleme brze mode pomoću transparenata koji su nosili poruke poput „1 majica – 2700 litara vode“, „Nisam za baciti!“ i sl.

Između izlazaka manekenki predstavile su se pozvane gošće, predstavnice organizacija i inicijativa Fashion Revolution i Riperaja K.D. Čistoća. Višnja Huljev, modna dizajnerica i pokretačica Fashion Revolution u Hrvatskoj, okupljene je pozvala na sudjelovanje u stvaranju održive modne industrije, još jednom podsjetila na loše uvjete rada u tekstilnoj industriji i istaknula važnost mladih stručnjaka pooput onih u Trgovačko-tekstilnoj školi. Predstavnice Riperaja K.D. Čistoća prezentirale su rad novootvorenog prostora, opisale usluge koje se tamo nude građanima, a podijelile su i par prigodnih promotivnih materijala.

Publika je sudjelovala i u humanitarnoj tomboli kojom su se skupljala sredstva za program „Laboratorij učenja“ udruge U.Z.O.R., koja oprema prostore za učenje svojih malih korisnika.

Program je pratila glazbena selekcija DJ-a Alexa Ivanova, a program su vodili Ivana Jukić i Rino Tomić, učenik Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka.

Događanje je organizirano u sklopu projekta „Nova pravila igre“ u okviru i uz financijsku potporu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Ukupna vrijednosti projekta iznosi 1.247.191,38 kuna, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt provode Udruga Delta, Grad Rijeka, Udruga SMART, Gradska knjižnica Rijeka, Osnovna škola Nikola Tesla Rijeka, Centar za kulturu dijaloga, Društvo „Naša djeca“ grada Gospića, Srednja škola Ambroza Haračića Mali Lošinj.