30/04/2014

Održana javna tribina na temu „Problemi srednjoškolske prehrane“

O AKTIVNOSTI

Inicijativa mladih "Želimo zdravu hranu" i udruga Delta organizirali su javnu tribinu o prehrani srednjoškolaca u ponedjeljak 31.03.2014. godine u hotelu Continental u Rijeci. Točnije, raspravljalo se je o izostanku organiziranog sustava prehrane u srednjim školama.
Panelisti tribine bili su predstavnica inicijative mladih Adelina Kunst, dr. Vesna Bosanac, nutricionistica, i Maja Uršić Staraj, izvršna direktorica Udruge Delta, dok je raspravu moderirala novinarka Jelena Androić.
Mladi su prepoznali nedostatak, odnosno neadekvatnost srednjoškolske prehrane kao jedan od glavnih problema srednjoškolske populacije te su smatrali važnim da se pokrene rasprava u svrhu pronalaska konkretnih rješenja. Inicijativa mladih pozvala je prof. Vukmirović i učenike iz Upravne škole u Zagrebu koji već dugi niz godina rade na problemu neadekvatne srednjoškolske prehrane kako bi zajednički promislili o rješenjima.

Uz goste iz Zagreba, na javnoj tribini prisustvovali su predstavnici Primorsko – goranske županije (Upravni odjel za odgoj i obrazovanje), Grada Rijeke ( Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo) , Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci (Ured za udruge i Ured za studentski standard), Savjeta mladih Grada Rijeke, Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, srednjoškolci iz raznih riječkih srednjih škola i zainteresirana javnost.

Prisutni su razmatrali mogućnost realizacije konkretnih rješenja poput zamjene sadržaja automata s prehrambenim proizvodima koji se nalaze u školama (uz grickalice i slatkiše ponuditi i voće jogurt i vodu).Raspravljalo se i o mogućnostima sustavnog organiziranja prehrane u srednjim školama (uspostava centralne kuhinje, dostava gotovih jela i sl.) te o pronalasku prostornih rješenja. Istaknut je i problem učenika koji veći dio dana provode izvan obiteljskog doma (udaljeno mjesto prebivališta, izvanškolske aktivnosti i sl.) koji bi se mogao riješiti subvencioniranom prehranom u ugostiteljskim objektima. Za podizanje svijesti o problemu, predloženo je i umrežavanje inicijative mladih s lokalnim proizvođačima hrane i organizacija tematskih dana, na primjer voćnog dana ili mliječnog dana.

Jedan od glavnih zaključaka tribine bila je nužnost suradnje između roditelja, ravnatelja i nadležnih institucija kako bi se omogućio sustavan rad na rješavanju problema srednjoškolske prehrane te su prisutni pozdravili osnivanje zagovaračke platforme koju je Inicijativa mladih predložila na samom događanju.

 Provoditelj projekta je neformalna grupa mladih s područja grada Rijeke koja se sastoji većinom od učenika srednjih škola koji su tijekom projekta organizirali okrugli stol, javnu tribinu, izradili web stranicu te tiskali letke i informativne brošure.
Projekt je financiran od strane Europske komisije kroz program Mladi na dijelu.