01/09/2011

„Ratni reporter“ Silvestra Kolbasa pobjednik 9. Liburnia film festivala

O AKTIVNOSTI

Stručni žiri 9. Liburnia film festivala u sastavu Morana Komljenović, Vladan Petković i Jusuf Šehović dodijelio je glavnu nagradu filmu „Ratni reporter“ Silvestra Kolbasa u produkciji Factuma. „Silvester Kolbas u obradi snažne i teške teme iskreno i hrabro poseže za bolnim iskustvom svog profesionalnog i osobnog života, koristeći arhivske snimke na znalački i inovativan način“, istaknuli su članovi žirija prilikom proglašenja pobjednika. Uz glavnu nagradu, skulpturu Saše Jantoleka, žiri je dodijelio i dva posebna priznanja. „Zbog iznimne umješnosti u otkrivanju i razlaganju svijeta koji možemo samo naslućivati, a rijetko o njemu razmišljamo“, posebno priznanje dobio je film „ Jesam li sretna?“ autorice Vanje Sviličić, dok su Dean Lalić i Sanjin Stanić „nadogradili formu muzičkog dokumentarca snažnim osobnim pričama, te uspješno kontekstualizirali temu ističući fine slojeve vremena koje zahvaćaju“ u filmu „Rock'n'Roll je kriv za sve?“.

„Selo bez žena“ Srđana Šarenca pobjednik je 9. LFF-a po izboru publike. Uz „Selo bez žena“, publika je visoko ocijenila i dva filma lokalne tematike, već spomenuti „Rock'n'Roll je kriv za sve?“ i „Košarka za sve“ Dijane Bolanča Paulić.

9. Liburnia film festival ponudio je publici 18 recentnih domaćih dokumentaraca koje je na otvorenoj pozornici u lučici u Ičićima gledalo više od 2.000 posjetitelja, te atraktivan glazbeni program nakon filmskih projekcija.

Nagrađeni filmovi s 9. LFF-a bit će prikazani u zagrebačkom Dokukinu „Croatia“ od 1. do 4. rujna.