11/03/2011

Održani su drugi Dani antifašizma u Opatiji

O AKTIVNOSTI

Održani su drugi Dani antifašizma u Opatiji od 02. do 04. ožujka. u Villi Antonio u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Opatije i Liburnije te gimnazije Eugen Kumičić Opatija dok je udruga Delta bila suradnik na tom projektu.

Prvi dan programa bio je na temu građanske hrabrosti u sklopu kojega je prikazan film „Akcija stadion“. Nakon toga slijedila je rasprava s gostima Vesnom Teršelič, Draganom Rubešom i Matom Ivanišević, a koju je vodio Igor Bajok.

Drugi dan bio je posvećen mladima koji su kroz cjelodnevnu radionicu radili na pisanju Opatijske deklaracije o vrijednostima u suvrmenom društvu. Srednjoškolci, studenti i članovi udruge Delta promišljali su o pozitivnim i negativnim stranama u današnjem društvu, o suvremenim vrijednostima te o značanje modernog antifašizma. Konačan rezultat je deklaracija koja je na tragu sličnih dokumenata te koja u sebi nosi otvoreni poziv građanima i građankama te institucijama šireg utjecaja da se vode načelima očuvanja ljudskog dostojanstva i poštivanju temeljnih ljudskih prava. Drugi dan zaključen je prezentacijom i potpisivanjem Opatijske deklaracije.

Radionicu je vodio Igor Bajok.

Trećeg dana organiziran je okrugli stol na temu „Udruge civilnog društva i antifašizam – demokracijom protiv nasilja“. Sudjelovali su Stjepan Mesić, Zoran Pusić, don Ivan Grubišić, Zlatko Komadina, Srđan Dvornik i Gordan Bosanac dok se u ulozi moderatora našao Neven Šantić. Na kraju trećega dana nastavilo se potpisivanje Opatijske deklaracije čime su i zaključeni drugi Dani antifašizma u Opatiji.

Opatijska deklaracija