12/12/2018

Predavanje o volontiranju u Scuola Elementare Dolac u Rijeci

O AKTIVNOSTI

U srijedu 12. prosinca 2018. godine održale smo predavanje o volontiranju za 9 učenika osmog razreda, polaznika izbornog predmeta građanskog odgoja i obrazovanja Scuola Elementare Dolac u Rijeci.

Scuola Elementare Dolac u Rijeci jedna je od škola u kojoj se program građanskog odgoja i obrazovanja tzv. "riječkog modela" provodio kao pilot program. Vodi ga prof. Barbara Fatur, a učenici posjećuju različite organizacije, organiziraju volonterske i humanitarne akcije, te na druge načine djeluju u zajednici.

Na predavanju smo s učenicima promišljali što volontiranje jest, a što nije - za što su nam osim primjera poslužile i asocijativne karte. Učenici su nam ispričali svoja volonterska iskustva u različitim udrugama i organizacijama, te se nadamo da će u budućnosti također biti aktivni i odgovorni građani koji će mijenjati i oplemenjivati svoje zajednice!

Radionice se provela u sklopu projekta "VOLLUMEN - širenje mreže školskog volontiranja" koji provodimo s partnerima Udrugom SMART, Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom i Osnovnom školom Vežica. Projekt se provodi u sklopu operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. te su sredstva za provedbu osigurana iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja „Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa“.