12/12/2017

Održane radionice o volontiranju za učenike 5. i 6. razreda OŠ Dolac u Rijeci

O AKTIVNOSTI

U ponedjeljak, 11. prosinca 2017.g. održale smo dvije radionice o volontiranju za učenike Osnovne škole/Scuole Elementare Dolac u Rijeci: za peti i šesti razred. Radionice su izvedene u sklopu nastave Građanskog odgoja i obrazovanja, koja je pod vodstvom prof. Barbare Fatur. 

Teme radionice bavile su se pitanjima što volontiranje jest i što volontiranje nije, gdje se volontiranje provodi i zašto volontirati. Cilj je, osim usvajanja novih znanja, bio osvijestiti učenike o njihovom dosadašnjem i potaknuti ih na budući volonterski angažman. 

Učenici petog razreda poručili su nam kako volontiranje smatraju jako važnim jer smatraju da treba pomagati drugima, a poseban gušt je kada pomažete nekome a da on za to i ne zna. Učenici šestog razreda, pak, pravi su mali volonteri: organizirali su akciju prikupljanja hrane za pse u azilu a namjeravaju i posjetiti vrtić da bi mlađoj djeci čitali priče.

Radionice su se provele u sklopu projekta "VOLLUMEN - širenje mreže školskog volontiranja" koji provodimo zajedno s partnerima Udrugom SMART, Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom i Osnovnom školom Vežica. Projekt se provodi u sklopu operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020.te su sredstva za provebu osigurana iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja „Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa“.