12/09/2019

Radionica pisanja Projekata solidarnosti

O AKTIVNOSTI

Radionica pisanja Projekata Solidarnosti održana je 11. 9. 2019. u Zagrebu u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Projekti solidarnosti su inicijative ili akcije koje samostalno osmišljavaju i provode skupine mladih u svojim zajednicama, a kroz koje mladi imaju priliku odgovoriti na specifične potrebe zajednice i time potaknuti pozitivne promjene u svojoj okolini. Uz Volontiranje, Stažiranje i zaposlenje, Projekti solidarnosti su jedan od tri projektna formata programa Europskih snaga solidarnosti.

Radionica se sastojala od teorijskog i praktičnog dijela. Jutarnji blok bio je posvećen predstavljanju projektnog formata i njegovih mogućnosti uz razgovor o postojećim idejama sudionika i sudionica i potencijalnim izazovima u prijavi i provedbi projekata. Predstavljeni su i primjeri uspješno provedenih projekata i projekata u trajanju. U drugom bloku sudionici i sudionice su promišljali o solidarnosti i doprinosu pozitivnim promjenama u lokalnoj zajednici te su se kroz razradu vlastitih projektnih ideja upoznali s prijavnim obrascem i uputama za pripremu projekta.

Projekti se uglavnom mogu prijaviti tri puta godišnje, a idući rok za prijavu je 1. 10. 2019. Projekt može prijaviti grupa od minimalno pet mladih osoba ili to mogu učiniti putem neke ustanove ili organizacije iz svoje zajednice koje im mogu pružiti administrativnu pomoć u vođenju projekta. Trajanje projekata je od 2 do 12 mjeseci.

Više informacija o Projektima solidarnosti i Programski vodič Europskih snaga solidarnosti možete pronaći ovdje.