07/11/2015

Projekt "Akcija za 5!" na temu „Razvoj vještina mladih“ održat će se 11. studenog 2016.g.

O AKTIVNOSTI

Projekt „Akcija za 5!“ nastao kao unaprjeđenje projekta „Dan akcije“, održat će se 11. studenog 2015., od 9 do 18 sati. Tema projekta u kojem će aktivno sudjelovati 70 učenika iz 13 srednjih škola u Rijeci je „Razvoj vještina mladih“,. Projekt provodi Udruga Delta u suradnji sa Gradom Rijekom uz financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih.

Projekt Mislim globalno, djelujem lokalno, koji je za riječke srednjoškolce posljednjih deset godina uspješno izvodila Udruga Delta, u suradnji s Gradom Rijekom, i ove će godine, 11. studenog, imati svoje centralno događanje - Dan akcije, a povodom okrugle obljetnice, projekt i Dan akcije preimenovani su i objedinjeni zajedničkim nazivom Akcija za 5!.
U projektu pod imenom „Akcija za 5!“, aktivno sudjeluje 70 učenika koji dolaze iz 13 srednjih škola u Rijeci. Projekt provodi Udruga Delta u suradnji sa Gradom Rijekom uz financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih. Cilj projekta je pružiti mogućnost mladim srednjoškolcima da razviju sposobnosti potrebne za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini te da se na taj način poveća razina aktivnog sudjelovanja mladih u svojoj lokalnoj zajednici; informirati riječke srednjoškolce o radu gradske uprave, te ih potaknuti na promišljanje o projektnim idejama u okviru određene teme.
 
Učenici će biti podijeljeni u manje grupe, svaka grupa će izrađivati projekte na zadanu temi, a u poslijepodnevnim satima će prezentirati javno svoje ideje i voditi debatu kako bi među sobom odabrali najbolji projekt. Sudjelujući u projektu učenici će moći razvijati prezentacijske vještine, komunikacijske vještine, timski rad i vještine aktivnog participiranja u društvu.
 
Udruga Delta je ove godine ostvarila suradnju s Filozofskim fakultetom tako da će studenti s Odsjeka za pedagogiju imati ulogu koordinatora tijekom akcije te im pružati podršku za vrijeme pisanja njihovih prijedloga. Naglasak na razvoj vještina mladih jer je to aktualna tema tzv. strukturiranog dijaloga u području mladih, koja se provodi na europskoj razini. Pobjednički projekt Akcije za 5 realizirati će se u razdoblju od tri mjeseca. Za tu realizaciju Grad Rijeka osigurava financijska sredstva. Do sada više od 600 srednjoškolaca sudjelovalo u projektu. 

 

Akcija za 5! provodi se u Gradu Rijeci od 2006. Godine. Predmetni projekt je Grad Rijeka odmah prepoznao kao značajan u segmentu mladih i za mlade te je Udruzi DELTA pružio financijsku i tehničku podršku u provedbi istog.
Naime kroz ovaj projekt mladi imaju priliku razvijati niz vještina potrebnih za osmišljavanje i provedbu projekta (pisanje projekta, planiranje proračuna projekta, prezentacijske vještine, vještine lobiranja u odlučivanja o najboljem projektu itd.).
Također uz prije navedene  vještine, mladi imaju priliku upoznati se s radom gradske uprave odnosno jedinice lokalne samouprave te na koji način mogu doprinijeti razvoju lokalne zajednice u kojoj žive i utjecati na ostvarivanje pozitivnih promjena u istoj.
Ove godine Projekt se pod nazivom Akacija za 5!  provodi 10 godinu za redom što i na taj način potvrđuje održivost i značaj ovog projekta u Gradu Rijeci.
Tijekom posljednjih 9 godina veliki broj mladih srednjoškolaca (742) uz mentore volontere (80) su sudjelovali u ovom projektu te osmišljavali projekte u okviru niza tema kao što su: Volonterstvo, Mladi pomažu starijima, Kreativno provođenje slobodnog vremena, Društveno (socijalno) poduzetništvo, Identitet mladih, Osmislimo novi proizvod/uslugu u turističkoj ponudi Grada Rijeke, Društvene inovacije itd.
Ove godine tema provedbe Projekta Akcija za 5! je Razvoj vještina mladih“ te i ove godine Grad Rijeka očekuje pozitivne rezultate u kontekstu izbora najboljeg projekta grupe srednjoškolaca kao i provedbe istog uz financijsku i tehničku podršku Grada Rijeke. Ovogodišnja tema, „Razvoj vještina mladih“, uklapa se u širi europski tematski koncept kojim će se mladi Europe u 2016. godini baviti kroz tzv. strukturirani dijalog.