07/05/2019

Konferencija "Otkrivajući svijet školskog volontiranja" za srednje škole i učeničke domove

O AKTIVNOSTI

U utorak, 7. svibnja 2019., od 10.00 do 14.00 sati, održana je konferencija "Otkrivajući svijet školskog volontiranja" za srednje škole i učeničke domove koju su organizirale Udruga Delta, Udruga SMART, Prva riječka hrvatska gimnazija i Osnovna škola Vežica. Prisustvovalo je više od 80 sudionika i sudionica, među kojima su bili/e učenici/ce i djelatnici/ce srednjih škola, učeničkih domova i drugih odgojno-obrazovnih ustanova s područja Primorsko-goranske županije, roditelji učenika/ca, predstavnice Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke, predstavnica Primorsko-goranske županije, predstavnice Filozofskog fakulteta u Rijeci i predstavnici/ce raznih udruga. Cilj konferencije bio je naglasiti važnost volontiranja za osobni rast i razvoj mladih i razvoj njihovih kompetencija za aktivno sudjelovanje u zajednici.

Konferencija je otvorena predstavljanjem Brights – Digitalne priče o volontiranju učenice Mie Čoš iz Medicinske škole u Rijeci, a prvi dio programa bio je posvećen volonterskim pričama i iskustvima učenika i učenica iz Srednje škole Delnice, koordinatorice volontera Prve riječke hrvatske gimnazije i koordinatorice volontera Medicinske škole u Rijeci Andree Rubčić. Osim toga, predstavili smo projekt „VOLLUMEN“ i njegove najznačajnije rezultate, a prisutnima se obratila i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj.

U drugom dijelu programa odvila se zanimljiva panel rasprava o volonterskim iskustvima, prilikama i izazovima u lokalnoj zajednici i u okviru međunarodnog volontiranja. U raspravi su sudjelovale: učenica volonterka Srednje škole dr. Antuna Barca Crikvenica, koordinatorica volontera Srednje škole Ambroza Haračića Mali Lošinj, viša stručna suradnica za programe i mlade Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Mirela Pašić i volonterka i volonter s iskustvom međunarodnog volontiranja Roma Đurić i Matteo Ristić. Razgovor je moderirala izv. prof. dr. sc. Bojana Ćulum Ilić s Filozofskog fakulteta u Rijeci, Deltina članica.

Na samom kraju je najavljena manifestacija „Hrvatska volontira“ 2019. koju organizira Hrvatski centar za razvoj volonterstva.

Konferencija se provela u sklopu projekta "VOLLUMEN - širenje mreže školskog volontiranja" koji provodimo s partnerima Udrugom SMART, Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom i Osnovnom školom Vežica. Projekt se provodi u sklopu operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. te su sredstva za provedbu osigurana iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja „Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa“.