04/10/2019

LoCall for YOUth: mladi doprinose razvoju lokalne zajednice

O AKTIVNOSTI

U četvrtak, 3. listopada 2019. godine, od 9.30 do 16 sati, u RiHubu ( Ivana Grohovca 1/a,) održana je konferencija „Lokalno za mlade“.

Konferencija se održala u okviru projekta „LoCall For YOUth – lokalno za mlade“ čiji je cilj osnaživanje suradnje između mladih i donositelja odluka, kao i jačanja kapaciteta za provedbu lokalnog Programa za mlade Grada Rijeke za razdoblje 2018. – 2022. godine.

Konferencija je okupiti 60 sudionika, od čega četrdesetak mladih, u dobi od 15 do 30 godina, zatim predstavnike donositelja odluka na našem području te osobe koje rade s mladima (tzv. youth workeri).

Konferenciju je otvorila Sanda Sušanj, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke, koja je pozdravila okupljene i poželjela im sreću u daljnjim zajedničkim aktivnostima.

Zatim je Marita Grubišić-Čabo iz Instituta za društvena istraživanja Zagreba prezentirala rezultate istraživanja mladih na razini Hrvatske. Kao posebno zanimljive istaknula je one rezultate vezane uz vrlo niski postotak mladih angažiranih u volontiranju i sudjelovanju u zajednici, kao i povlačenje mladih u privatnu sferu te odbacivanje građanske odgovornosti. Također, istaknula je da su mladi u Hrvatskoj većinom nezadovoljni vlastitim društvenim statusom kao i nestimulativnim društvenim okruženjem.

Potom su mladi kroz proces strukturiranog dijaloga  u malim grupama imali priliku zaposlenicima Grada Rijeke iznijeti svoja mišljenja, ideje i preporuke koje će potom poslužiti kao temelj prilikom izrade Akcijskog plana Grada Rijeke za mlade za 2020 godinu, koja su zatim kratko predstavljena svim prisutnima.

Projekt „LoCall For YOUth – lokalno za mlade“ provodi Grad Rijeka uz partnere: Dom mladih Rijeka, Centar tehničke kulture Rijeka, Udruga Delta i Udruga gradova, u okviru programa Erasmus +, Ključna aktivnost 3: Podrška reformi javnih politika te susretima mladih i donositelja odluka, a sufinanciran je sredstvima Europske unije.