30/06/2016

Najbolji dokumentarci 13. Liburnia Film Festivala u Guveru

RIJEKA, 29.6.2016 - Svake srijede od 6. do 27. srpnja u samom će se centru Rijeke, u vrtu kraj Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, gledati – dokumentarci. Udruga Liburnia Film Festival, organizator istoimenog festivala koji se ove godine od 22. do 26. kolovoza održava na Ljetnoj pozornici u Opatiji, te Komuna, organizator Ljetnog pivskog vrta Guver, pozivaju vas na terasu Guvernerove palače na besplatne dokumentarne filmske večeri na otvorenom. Riječ je o programu filmske turneje Liburnia uplovljava, u sklopu koje se prikazuju pobjednički filmovi prošlogodišnjeg Liburnia Film Festivala.

U srijedu 6. srpnja bit će prikazan najbolji film po izboru publike 13. LFF-a Lijepo mi je s tobom, znaš, hvaljeni redateljski prvijenac Eve Kraljević o autoričinoj sestri Miji koja ima Downov sindrom. Uslijedit će dobitnik posebnog priznanja festivala u regionalnom programu, Pismo za Ohio redatelja Rasima Karalića, razglednica iz minulih vremena snimljena u jednom goranskom selu u kojem su glavne protagonistice – majka i kći – među rijetkim preostalim stanovnicima.

Iduće srijede, 13. srpnja, večer će biti posvećena nešto eksperimentalnijim dokumentarcima. Prvi je u bloku dobitnik posebnog priznanja žirija LFF-a, film Staklene oči redatelja Maria Papića koji je godinu dana snimao Zagreb u refleksijama na njegovim objektima. Drugi se film - Rakijaški dnevnik redatelja Damira Čučića – „gleda ušima“, a na LFF-u je nagrađen za najboljeg snimatelja (Boris Poljak) i najboljeg dizajnera zvuka (Martin Semenčić).

Druženje s dokumentarnim filmom nastavlja se i u srijedu 20. srpnja dugometražnim filmom Razred redateljice Vesne Ćudić (nagrada za najbolju režiju), pozadinskom pričom o školovanju mladih Romkinja.

Posljednje u nizu vrtnih druženja bit će 27. srpnja, kad je na programu Veruda - film o Bojanu riječkog autora Igora Bezinovića, najbolji regionalni film 13. Liburnia Film Festivala. Riječ je o priči Bojana iz Pule koji je šestinu života proveo po zatvorima, a u zatvoru je tragično i skončao u studenom 2015.

Večer će završiti uz višestruko nagrađivani film Goli redateljice Tihe K. Gudac, obiteljsku priču o poznatom političkom logoru na Golom otoku, koja je na 13. LFF-u osvojila glavnu nagradu za najbolji film te nagradu za montažu (Dragan von Petrović).

Projekcije počinju u 21:30, a ulaz je besplatan!

Program se provodi u partnerstvu s mrežom Clubture uz podršku Primorsko-goranske županije.

Traileri

Goli https://www.youtube.com/watch?v=K-qZGgK6Y1Y