04/12/2019

Predavanje o volontiranju za prve razrede Srednje škole dr. Antuna Barca Crikvenica

O AKTIVNOSTI

U utorak, 3. 12. 2019., održano je predavanje o volontiranju prvim razredima Srednje škole dr. Antuna Barca Crikvenica. Predavanje su organizirale profesorice Iva S. i Ana T. Nj., a sudjelovalo je oko 50 učenika i učenica. Cilj predavanja bio je upoznavanje s osnovnim pojmovima koji se vežu uz volontiranje i mogućnostima koje su im pružene u školi i zajednici. Također, predavanje je bilo usmjereno motiviranju učenika i učenica da se pridruže školskom volonterskom klubu ili volonterskim aktivnostima u zajednici.

Predstavnice Delte vodile su prvi dio predavanja. Ovaj dio bio je usmjeren promišljanju o tome koje aktivnosti mogu biti volonterske, odnosno što volontiranje jest, a što nije. Učenici i učenice razmatrali su temeljne pojmove koji se vežu uz volontiranje (definicija, volonterska knjižica, Zakon o volonterstvu, ugovor o volontiranju, Potvrda o kompetencijama stečenim volontiranjem, tko može volontirati i sl.), a imali su i prilike iznijeti svoje stavove o volontiranju (kako se na volontiranje gleda u zajednici, mogu li se volontiranjem steći nove vještine i sl.).

Nakon toga je voditeljica školskog volonterskog kluba, profesorica Iva S., upoznala učenike/ce s radom kluba i aktivnostima provedenim u prethodnoj godini. U sklopu projekta "Vollumen - širenje mreže školskog volontiranja", na kojem je škola bila jedan od partnera Udruzi Delta, učenici i učenice su organizirali razne aktivnosti podrške humanitarnim akcijama, aktivnosti u azilima za životinje, aktivnosti u Centru za pružanje usluga u zajednici „Izvor“ Selce, aktivnosti uređenja škole i okoliša i dr. Osim toga, predstavila je učenicima/cama aktivnosti koje slijede u tekućoj školskoj godini i pozvala ih da se uključe. Trenutno njihov klub broji 45 učenika/ca i 4 profesora/ica volontera i volonterki.

Završni dio bio je usmjeren predstavljanju mogućnosti za volontiranje u njihovoj zajednici. Predstavnice Centra za pružanje usluga u zajednici „Izvor“ Selce, Petra V. i Barbara B., predstavile su rad Centra i aktivnosti u koje se učenici i učenice mogu uključiti.  Također su se osvrnule na postojeću suradnju sa školom te na aktivnosti koje su učenice trećih i četvrtih razreda osmislile i organizirale za njihove korisnike i korisnice.