08/11/2019

Pedeset i dva srednjoškolca spremno za promišljanje održive tekstilne industrije

O AKTIVNOSTI

U susret "Akciji za 5!" koja će se održati sljedeće srijede, 13.11.2019., provedene su 4 pripremne radionice pomoću kojih se učenice i učenike 11 riječkih srednjih škola uputilo u njihove zadatke, kao i temu. Ove godine, tema je održivo odijevanje.

Industrija odjeće jedan je od najvećih zagađivača: nalazi se na drugom mjestu, odmah iza nafte. Štetno utječe na okoliš u svim svojim fazama: uzgoj pamuka troši puno vode (čak 2700 litara za jednu majicu!) i pesticida; farbanje odjeće i štavljenje kože ispušta u okoliš štetne spojeve; transport odjeće doprinosi tome da je tekstilna industrija odgovorna za 10% emisija ugljika; prilikom šivanja odjeće stvara se mnogo otpada; velike količine odjeće koja nije prodana završava na smetlištu, gdje završi i 85% rabljene odjeće, koja se zatim pali i ispušta štetne plinove; pranje, sušenje i peglanje odjeće troši velike količine energije i u vodu ispušta mikroplastiku... Treba spomenuti i kako industrija "brze mode" koja donosi nove trendove na tjednoj bazi i usmjerena je na profit doprinosi preseljenju proizvodnje u zemlje gdje su radnička prava narušena (manje od 2% radnika zarađuje dovoljno za život), narušava zdravlje ljudi uključenih u uzgoj i obradu materijala, pridonosi neograničenom konzumerizmu i neodrživim praksama.

Učenici će na neki od problema tekstilne industrije pokušati djelovati putem razrade i pisanja projektnih prijedloga. Na pripremnoj su se radionici upoznali s izgledom obrasca projektnog prijedloga, te kroz simulaciju imali priliku razviti neku od aktivnosti, prezentirati je ostalim sudionicima i sudionicama, kao i sudjelovati u raspravi. 

S velikim entuzijazmom možemo reći da su kroz pripremne radionice učenici raspravljali o već preko 10 projektnih ideja, koje su sve bile jedinstvene i kreativne. Veselimo se Akciji za 5!, čijoj raspravi možete prisustvovati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke u srijedu, 13.11.2019. od 16:15 - 18:00h.

Radionice su održane u sklopu projekta "Nova pravila igre" kojeg provodimo s partnerima: Udruga SMART, Centar za kulturu dijaloga, Društvo „Naša djeca“ grada Gospića, Gradska knjižnica Rijeka, Srednja škola Ambroza Haračića, Osnovna škola Nikola Tesla i Grad Rijeka. Sredstva su osigurana u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje kroz natječaj Osnaživanje doprinosa organizacija civilnog društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije, a projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.