09/10/2018

Heroji iz susjedstva #8: Nikolina Pajalić

O AKTIVNOSTI

Ovaj mjesec pričale smo s Nikolinom Pajalić.

Ona kaže da je volontiranje zarazno - što više volontiraš, želiš više volontirati. Počela je već u srednjoj školi, a ovo ljeto volontirala je i sa izbjeglicama u Grčkoj.

Više o njezinim impresijama možete čuti ovdje: https://audiomack.com/song/udruga-delta/dvt-b004mp3

Trenutno svjedočimo većem broju izbjeglica, pogotovo s područja Sirije i iz više afričkih zemalja, koji traže priliku za život u Europi. Kako bi tu želju ostvarili mnogi ulaze u proces traženja azila, o čemu više možete pročitati ovdje. Trenutno svjedočimo porastu policijskog nasilja prema migrantima u našoj zemlji, o čemu se očitovala i Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava. Uputila je premijeru Andreju Plenkoviću pismo kojim izražava zabrinutost zbog navoda o kolektivnom protjerivanju migranata i migrantkinja i nasilju te drugim zločinima koje su počinili policijski službenici.

Podcast "Heroji iz susjedstva" se snima u sklopu projekta "VOLLUMEN - širenje mreže školskog volontiranja" koji provodimo zajedno s partnerima Udrugom SMART, Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom i Osnovnom školom Vežica. Projekt se provodi u sklopu operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020.te su sredstva za provebu osigurana iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja „Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa“, uz sufinanciranje Ureda za udruge Republike Hrvatske.