27/08/2015

Počeo je 13. LFF!

O AKTIVNOSTI

U utorak je u Ičićima otvoren sretni 13. Liburnia Film Festival! Regionalni je program otvorio dokumentarac Delta – obilje umjetnosti redatelja Marina Lukanovića čiji su protagonisti, devetero umjetnika koji djeluju u istom radnom prostoru, u situaciji da se pitaju jesu li umjetnički kolektiv ili samo - dijele radni prostor.

Iste je večeri prikazan i Statut Davida Lušičića, koji je zabilježio vlastito privođenje u londonsku policiju nakon što je, unatoč zabrani, snimao u podzemnoj željeznici. Svjetsku je premijeru u lučici imao film Pismo za Ohio Rasima Karalića, portret zaboravljenog sela Gorskog kotara, a publika je gledala i U očekivanju Axela Andree Celije i Simone Jerala, film o kafkijanskoj borbi transrodnog muškarca iz Pule koji očekuje da mu se, konačno, odobri hormonalna terapija. Večer je završila uz Plenumove Marte Batinić, Ane Jurčić i Sanje Kapidžić, osvrt na blokadu nastave na Filozofskom fakultetu u Rijeci 2009. godine i pozicije sudionika blokade prema tom događaju danas. Nakon filmskog programa, glazbeni su program otvorili Josip Maršić i Zoran Medved – JMZM - koji su predstavili kako zvuči njihov „balans na tankoj liniji između zvuka i glazbe“ koji stvaraju koristeći se kombinacijom računala, klasičnih i samoizgrađenih instrumenta te raznih predmeta koji proizvode glazbu.

U srijedu je za 20.30 zakazano svečano otvorenje festivala te prve projekcije filmova u konkurenciji za nagrade najboljem filmu, redatelju, snimatelju, montažeru i dizajneru zvuka. Program otvara Razred redateljice Vesne Ćudić koja je u Ičiće povela i protagoniste filma o romskim srednjoškolkama iz Darde, Vedranu, Jovanu i Jovicu. U srijedu gledamo i Riba ribi grize rep Nevena Hitreca, o demokraciji u ribičkim udrugama, zatim Veruda – film o Bojanu, portret osebujnog mladića iz pulskog kvarta Veruda, te film iznenađenja koji će imati svoju hrvatsku premijeru. Nakon filmskog programa nastupaju Mr.Lee & Ivanesky, glazbeni projekt Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević.