18/12/2013

Održan okrugli stol u sklopu inicijative mladih „Želimo zdravu hranu“

U ponedjeljak 9. prosinca 2013. godine od 10 do 12:30 sati u dvorani „Karolina“ hotela „Bonavia“ održan je okrugli stol s temom srednjoškolske prehrane. Okrugli stol organizirala je neformalna skupina mladih uz podršku udruge Delta u sklopu inicijative „Želimo zdravu hranu“.

Cilj inicijative „Želimo zdravu hranu“  je ukazati na problem neadekvatne prehrane srednjoškolaca. Provoditelji projekta je grupa mladih Grada Rijeke koja se sastoji većinom od učenika srednjih škola koji organiziraju okrugli stol, javnu tribinu, izrađuju web stranicu i tiskaju informativne brošure.

Okrugli stol bavio se problemom nepostojanja organizirane prehrane za srednjoškolce kao one što imaju vrtići, osnovne škole i fakulteti, odnosno studenti. Mladi su svjesni da ne mogu utjecati na dio uzroka problema, npr. na prostorne uvjete srednjih škola, međutim smatraju važnim da se pokrenela rasprava o navedenoj problematici kako bi zajednički s ključnim dionicima počeli razmišljati o mogućnostima koje postoje za rješavanje (barem dijela) problema. Kako bi omogućili trajno uključivanje svih društvenih aktera u rješavanje problema mladih, grupa potiče osnivanje zagovaračke platforme.

Osim sudionika inicijative „Želimo zdravu hranu“ okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Primorsko – goranske županije (Upravni odjel za odgoj i obrazovanje), Studentskog centra, Studentskog zbora, Savjeta mladih Grada Rijeke te brojni predstavnici riječkih srednjih škola (ravnatelji, profesori, stručni suradnici, predstavnici Vijeća učenika i Roditeljskih vijeća). Okruglom stolu nazočili su i gosti iz Upravne škole Zagreb koji godinama zagovaraju zdraviju prehranu za srednjoškolce.

Projekt financira Europska komisija kroz program Mladi na djelu.