23/03/2017

Održan 2.susret s mladima - Srednjoškolci u dijalogu

Dana 21.03.2017. provedena je druga aktivnost projekta pod nazivom „Srednjoškolci u dijalogu sa zajednicom“ koji se provodi uz financijsku podršku Agencije za mobilnost i programe EU, u okviru Erasmus+ programa.

Tijekom prvog susreta, koji se održao 28.02.2017.godine, učenici srednjih škola su imali prilike učiti o procesu strukturiranog dijaloga te sudjelovati u kreiranju sadržaja za drugi susret. Tako su istaknuli teme od značaja za mlade s kojima bi se htjeli pobliže upoznati. Neke od tih tema su neformalno obrazovanje (edukacije, radionice, seminari), slobodno vrijeme, volontiranje, mobilnost, mogućnosti za studente i zaposlenike i još brojne druge.  Drugi susret organizirali smo tako da se mladi, kroz razgovor s osobama koje su im predstavile svoje iskustvo, odnosno djelovanje, upoznaju s različitim mogućnostima  koje im pružaju studij, civilno društvo i institucije lokalne vlasti.

U prvom dijelu dana učenici srednjih škola imali su prilike razgovarati s mladim studentima i zaposlenicima organizacija civilnog društva koji imaju iskustva u područjima za koja su mladi srednjoškolci iskazali interes. Metodom „žive knjižnice“ srednjoškolci su „čitajući knjige“ saznali korisne informacije od mladih koji imaju direktna iskustva u različitim područjima interesa.

U drugom dijelu dana mladi su posjetili Grad Rijeku gdje su se upoznali s predstavnicima pojedinih gradskih odjela. Područje rada Odjela za odgoj i školstvo predstavile su Tea Mičić i Marina Peranić Ševeljević koje su stavile naglasak na stipendije, lokalni program za mlade i Dom za mlade. Ispred Odjela za gradsku samoupravu i upravu Dragica Fadljević upoznala je mlade s radom mjesnih odbora kao i s riječkim programom lokalnog partnerstva. Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke, predstavio je mladima strukturu lokalne samouprave te ovlasti gradskog vijeća i gradonačelnika, odnosno zamjenika gradonačelnika. Tijekom navedenog susreta, sudionici su imali priliku postavljati pitanja o temama koje ih najviše zanimaju.

Sudionici u projektu istaknuli su kako su im nova saznanja vrlo korisna te da imaju interes aktivno nastaviti djelovati u društvu.

Navedene aktivnosti u projektu imaju za cilj potaknuti i osnažiti mlade u razdoblju od 15 – 30 godina s  područja grada Rijeke za aktivno građanstvo, upoznati ih s radom lokalne samouprave te s procesima donošenja odluka.

Početkom travnja očekuje nas posljedni  susret s mladima tijekom kojeg će sudionici imati prilike upoznati članove Savjeta mladih Grada Rijeke  i njihovu koordinatoricu Maju Homolku, predstavnicu Ureda grada Grada Rijeke. Tijekom zadnjeg susreta predviđeno je da mladi s njima razgovaraju o temama od značaja za mlade u Rijeci te da rade na brošuri „Kako naći rješenja u zajednici“.