15/11/2019

"Daj šta daš" pobjednički projekt "Akcije za 5!" 2019. godine

O AKTIVNOSTI

13.11.2019. godine u Gradskoj vijećnici Rijeka četrnaestu godinu za redom održana je "Akcija za 5!". U njoj je sudjelovalo pedesetak učenika iz 12 škola s područja Grada Rijeke. Pobijedila je grupa učenika pod nazivom "Akcija za 6" sa svojim projektom "Daj šta daš", kojim žele potaknuti promišljanje ljudi o upotrebljivosti "stare" odjeće. U projektu planiraju prikupiti nošenu odjeću te organizirati reviju na kojoj će modeli nositi upravo tu odbačenu odjeću.

U prvom dijelu programa učenici su u malim grupama, uz pomoć koordinatora -educiranih volontera i volonterki, razvijali ideju i napisali projektni prijedlog na temu održivog razvoja odjevne industrije.U pisanju projekta učenicima su na raspolaganju stajali kontakti zaposlenika u različitim Gradskim odjelima Grada Rijeke. Ove godine koordinatori su bili: Iva Davorija, Ana Marija Brđanović, Sara Sušanj, Sebastijan Demark i Andrej Kljun.

U drugom dijelu programa učenici su predstavili svojih 5 projekata, te se provela i rasprava. Nju su pratile Marta Hauser i Tamara Fabac iz Udruge SMART, kako bi osigurale konstruktivnu i kvalitetnu raspravu, te su dale učenicima povratnu informaciju u cilju unaprjeđenja njihovih prezentacijskih vještina.

"Akcija za 5!" ove je godine provedena u sklopu projekta "Nova pravila igre" kojeg provodimo s partnerima: Grad Rijeka, Udruga SMART, Centar za kulturu dijaloga, Društvo „Naša djeca“ grada Gospića, Gradska knjižnica Rijeka, Srednja škola Ambroza Haračića, Osnovna škola Nikola Tesla. Sredstva su osigurana u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje kroz natječaj Osnaživanje doprinosa organizacija civilnog društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije, a projekt sufinanciraju Grad Rijeka i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.