19/06/2017

Mladi razvijali projektne ideje za EPK

O AKTIVNOSTI

Mladi žele napraviti mobilnu aplikaciju koja bi povezivala fizičko kretanje i kulturu, izgraditi irski vrt u Rijeci, javnu kampanju o potrebi za većim uključivanjem starijih žena u društvo, povećati interes mladih prema rock kulturi, aplikaciju za turiste o tunelima koji se nalaze ispod grada, organizirati ekološke radionice za djecu, te radionice odgovornog ponašanja prema životinjama za djecu.

Polaznici i polaznice projekta Grad mladih 2020 prezentirali su 13.6.2017.g. projektne ideje koje su zajedno s predstavnicima udruga CTK Rijeka, Delta i Kombinat razvijali posljednjih mjesec dana. Mladi su upoznati s mogućnostima financiranja od lokalnih, regionalnih, nacionalnih i međunarodnih donatora za čije su natječaje osmišljavali projektne ideje koje svojim aktivnostima mogu doprinijeti projektu Rijeka 2020 – Luka različitosti.

Tijekom razvoja i razrade ideja imali su priliku komunicirati i umrežavati se s donositeljima odluka u području kulture na lokalnoj razini koji imaju izravni doticaj s projektom Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020. Među njima su bili pročelnik gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar, pročelnik županijskog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Valerij Jurešić te zaposlenici Agencije Rijeka 2020 koja je osnovana radi koordinacije ovog velikog europskog projekta. Predstavnici donositelja odluka mladima su dijelili savjete pri razvoju ideja, usmjeravali ih, predlagali potencijalne partnere za njihove projekte te im približavali program koji je zamišljen kroz tentativnu knjigu Rijeka 2020 – Luka različitosti.

U projektu Grad mladih 2020 sudjelovalo je 35 mladih osoba različitih profila – srednjoškolci, studenti, zaposleni i nezaposleni. Mladi koji su imali iskustva u kreiranju kulturnih sadržaja kao i oni koji nikad nisu razmišljali da se aktivno uključe u svoju zajednicu. Oni koji su čuli za mogućnosti financiranja kroz programe ili su iste koristili, ali i oni koji o tome nisu znali baš ništa.

Zajedno, u manjim i većim timovima, razvili su nekoliko projektnih ideja koje su jučer pohvaljene od svih okupljenih, a posebno je istaknuta inicijativa i proaktivnost mladih koja pokazuje da projektne ideje neće ostati samo na ideji.

Tim koji želi razviti mobilnu aplikaciju koja će povezivati fizičke aktivnosti i kulturu sa svojom se idejom prijavio se već u Startup Inkubator Rijeka gdje su primljeni na šestomjesečnu inkubaciju. Djevojke koje su razvijale razmjenu mladih s irskim gradom Galwayem koji će s Rijekom 2020. godine dijeliti titulu Europske prijestolnice kulture, žele se baviti održivim razvojem, učiti od Galway kako je dobio titulu Green Leaf, izgraditi vrtove u oba grada te istraživati međusobne različitosti i sličnosti. Tim je već krenuo u potragu za posjedom na kojem bi mogli posaditi bilje i stabla te su u komunikaciji s Odjelom za komunalni sustav Grada Rijeke.

U projekt se uključila i jedna Varaždinka, inače bivše studentica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, koja se u svom projektu želi baviti društvenom angažiranom umjetnošću. Ideja je da se oživljavanjem priča o ženama riječkih vladara i vlastelina dati priliku starijim ženama da budu lica javne kampanje koja bi se istovremeno bavila riječkom poviješću te osvještavala o potrebi za većim uključivanjem starijih osoba u društvo.

Jedan veliki tim bavio se kreativno-edukativnim radionicama za djecu koje se mogu realizirati u sklopu programskog pravca Ciglena kuća. Radionice koje su osmislili za najmlađe Riječane i Riječanke učile bi ih odgovornom ponašanju prema životinjama i održivom razvoju. Radionice odgovornog ponašanja prema životinjama „Male tajne za sretne njuškice“ uvrštene su u program festivala Tobogan koji zajednički organiziraju Art-kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka te Vijeće mladih Benčić.

Rijeka se ponosi svojom titulom rock grada, no rezultati istraživanja Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru provedeno među 555 srednjoškolaca u Rijeci, pokazalo je da 69% učenika nikada nije bilo na rock koncertu. Zato se jedan tim odlučio baviti rock kulturom u svom projektu. Jedan se tim posebno zainteresirao za riječko podzemlje, tj. za tunele koji se u njemu nalaze. Njihova projektna ideja sastoji se od digitalizacije mreže tih tunela koja bi omogućila pristup svima tim nedostupnim područjima.

Mladima su uručene i Youthpass diplome, potvrde o neformalnom učenju koje opisuju što su radili, koja su znanja i vještine stekli. Druženje su završili kulinarskom akcijom „Recept: Aktiviraj se!“.

Projekt Grad mladih 2020 financira Europska komisija kroz program Erasmus+ kojeg provodi Agencija za mobilnost i programe EU.