05/12/2014

Dani sportskog filma - Najava

O AKTIVNOSTI

Udruge Delta i A.na.nas u suradnji s Art-kinom Croatia od 8. do 10. prosinca na veliko platno Art-kina donosi drugačiju priču o sportu od one na koju smo navikli u američkim blockbusterima. Tijekom tri dana, u sklopu Dana sportskog filma, gledat ćemo sedam naslova nastalih u produkcijama koje se protežu od američke, do bosanske i tuniške, a koji u dokumentarnoj i igranoj formi nastoje ispričati „pravu“ sportsku priču, onu o solidarnosti, bratstvu, slobodi.

Danima sportskog filma želi se popularizirati sportski žanr u kinematografiji, te prikazati „angažirane“ naslove koji ne nastoje tek naciljati (površne) emocije kakve kod gledatelja izazivaju trnovite životne priče super-heroja sporta, već naglasiti i kontekst u kojem se ti super-heroji rađaju i djeluju. Tako, primjerice, akteri Nogometnih buntovnika nisu samo veliki igrači već i društveno angažirani pripadnici nogometnog „pokreta otpora“ protiv svih političkih i vojnih diktatura, od Čilea do Obale Slonovače, ali i borci protiv rasizma i korumpiranog neoliberalnog biznisa koji se uvukao u njegove najdublje pore. Upravo će se nogometom baviti najveći broj filmova u programu.

Jedan od onih koji tematski odudara bit će izvrstan dokumentarni Armstrongova laž u režiji etabliranog dokumentariste Alexa Gibneya, koji nas upoznaje sa slavnim biciklistom Lanceom Armstrongom i njegovim skandalom s dopingom. Taj će film i otvoriti Dane sportskog filma, u ponedjeljak 8. prosinca u 20 sati, a projekcija će biti besplatna.

Narednog dana u 17 sati gledamo dokumentarac Drugo finale, nizozemsko-talijansko-japansku koprodukciju redatelja Johana Kramera koji je za potrebe priče organizirao nogometni susret dviju najgorih momčadi na FIFA-inoj ljestvici, momčadi himalajske države Butan i karipskog otoka Montserrat. Film je prožet duhovitim kadrovima poput onog u kojem visoki igrač Montserrata pleše ulicom, okružen malim i nasmijanim Butancima u suknjicama.

Prokleti United britanskog redatelja Toma Hoopera na rasporedu je u 19 sati. U ovom Hooperovom debitantskom igranom uratku, u kojem mu se pridružio poznati scenarist Peter Morgan (poznat po povijesnim dramama Kraljica ili Frost/Nixon), kroz seriju elegantnih flashbackova pratimo nagli uspon prema slavi Leeds Uniteda, s fokusom na studiji karaktera.

U 21 sat iste večeri kroz Zidanovu ekipu iz snova Francuza Renéa Letzgusa upoznajemo grupu dječaka iz radničkom Marseillesa, kvartovskih prijatelja među kojima se nalazi i buduća nogometna zvijezda.

Talijansko-francuska komedija Crveni lob Nannija Morettija koji je na rasporedu u srijedu 10. prosinca u 17 sati, upoznat će nas sa svijetom vaterpola koji sam Moretti, kao bivši vaterpolist talijanske B lige, itekako dobro poznaje. Njegov glavni lik Michele, profesionalni vaterpolist, gubi pamćenje u automobilskoj nesreći pa djeliće prošlosti nastoji prikupiti uz pomoć improviziranog psihoanalitičkog putovanja obilježenog prijateljstvom i vaterpolskim nedaćama.

U Buntovnicima nogometa u režiji Gillesa Pereza i Gillesa Rofa (Francuska, BiH, Brazil, Čile, Tunis) bivši nogometaš Manchester Uniteda Éric Cantona nas upoznaje s petoricom slavnih nogometaša koji su se, u eri u kojoj biznis nagriza sport, odlučili suprotstaviti centrima moći. Didier Drogba je usred građanskog rata u Obali Slonovače apelom natjerao zaraćene strane da odlože oružje, Čileanac Carlos Caszely bio je jedan od rijetkih igrača koji je 1973. digao glas protiv Pinochetove diktature, Alžirac Rachid Mekhloufi odustao je od francuske karijere i vratio se u Tunis da bi formirao prvu momčad Fronte narodnog oslobođenja (FLN), Bosanac Predrag Pašić je u ratnom Sarajevu odlučio pokrenuti multietničku nogometnu školu a Brazilac Socrates je svaku utakmicu pretvorio u politički miting protiv vojne hunte.

Posljednji film u programu, igrani U potrazi za Ericom slavnog Kena Loacha (It's a Free World..., The Wind That Shakes the Barley), priča je o nesretnom poštaru u čiji ured prepun neisporučene pošte kao samo božje poslanje zakoračuje Eric Cantona glavom i bradom. Topla je to priča o radničkoj solidarnosti kakvu je jedino Loach u stanju ispričati.

Ulaznice na sve projekcije, osim prve (8. 12.) koja je besplatna, stoje 10 kuna.

 

RASPORED PRIKAZIVANJA        

                       

  • PONEDJELJAK, 08.12.2014.

20:00

Armstrongova laž (The Armstrong Lie); režija: Alex Gibney, SAD, 2013., 124'

  • UTORAK, 09.12.2014.

17:00

Drugo finale (The Other Final); režija: Johan Kramer, Nizozemska / Italija / Japan, 2003., 79'

19:00

Prokleti United (The Damned United); režija: Tom Hooper, Velika Britanija, 2009., 98'

21:00

Zidanova ekipa iz snova (Une équipe de rêve); režija: René Letzgus, Francuska, 2006., 75'

  • SRIJEDA, 10.12.2014.

17:00

Crveni lob (Palombella rossa); režija: Nanni Moretti, Italija / Francuska, 1989., 89'

19:00

Buntovnici nogometa (Les rebelles du foot); režija: Gilles Perez, Gilles Rof, Francuska / BiH / Brazil / Čile / Tunis, 2012., 92'

21:00

U potrazi za Ericom (Looking for Eric); režija: Ken Loach, Velika Britanija / Francuska / Italija / Belgija / Španjolska, 2009., 116'