21/11/2019

TCA „Strategic Partnerships Plus - Empowering Democratic Participation“

O AKTIVNOSTI

Seminar „Strategic Partnerships Plus“ je 2014. godine počela održavati rumunjska nacionalna Erasmus+ agencija (ANPCDEFP) te je odonda postao jedna od njenih tradicionalnih aktivnosti čiji su ciljevi usmjereni edukaciji i osnaživanju organizacija i ustanova za uspješno provođenje Erasmus+ strateških partnerstva.

Ove godine je predstavnica Delte od 12. do 16. studenoga sudjelovala na osposobljavanju pod nazivom „Strategic Partnerships Plus - Empowering Democratic Participation“ u čijem je fokusu bila promocija demokratskog sudjelovanja u svakodnevnim aktivnostima. Osim što su se sudionici i sudionice osposobljavali/e za pisanje uspješnog projektnog prijedloga u sklopu Ključne aktivnosti 2 (KA2), aktivnost je bila usmjerena razvoju novih međusektorskih strateških partnerstava pa je tako sadržavala i elemente kontaktnog seminara.

Na osposobljavanju je sudjelovalo 45 sudionika i sudionica iz 15 europskih zemalja. Područja djelovanja sudionika i sudionica bila su zaista raznolika i pokrivala su sve sektore Erasmus+ programa: opće obrazovanje, strukovno obrazovanje i osposobljavanje, visoko obrazovanje, obrazovanje odraslih i područje mladih. Prvi dio osposobljavanja bio je usmjeren međusobnom upoznavanju sudionika i sudionica i dijeljenju interesa i iskustava. Na temelju toga su se uspostavile radne grupe koje su krenule intenzivno raditi na vlastitom projektnom prijedlogu. Drugi dio je bio usmjeren razradi prijedloga, a uključivao je upoznavanje s projektnim obrascem Ključne aktivnosti 2 (KA2) te postupnu razradu i nadogradnju ideja uz pomoć predstavnica rumunjske nacionalne Erasmus+ agencije. Uz to, detaljnije su predstavljena dva primjera dobre prakse u kontekstu KA2 projekata: Com'ON Cluj-Napoca (projekt usmjeren uključivanju mladih u proces participativnog budžetiranja) i Eco Herbal Social Enterprise (projekt usmjeren osnaživanju osoba u riziku od siromaštva za osiguravanje većeg prihoda kroz uzgoj ljekovitog bilja). U završnom dijelu, radne grupe su prezentirale svoje projektne prijedloge, a svi sudionici i sudionice, kao i predstavnice rumunjske nacionalne Erasmus+ agencije, dali/e su svoje povratne informacije i prijedloge za poboljšanje. Time je završen intenzivan proces zajedničkog stvaranja i razrade novih ideja i stjecanja vrijednih poznanstava, što će nam svakako koristiti u daljnjem radu.