17/08/2011

More hrvatskih dokumentaraca na 9. LFF-u!

O AKTIVNOSTI

I ove godine Liburnia film festival – Festival hrvatskog dokumentarnog filma donosi niz odličnih domaćih dokumentarnih filmova. Od srijede do subote, 24. – 27. kolovoza, na otvorenoj pozornici u lučici u Ičićima, bit će prikazano 18 dokumentarnih filmova nastalih u proteklih godinu dana.

12 filmova po izboru Olivera Sertića natječe za nagradu publike i nagradu stručnog žirija kojeg čine Morana Komljenović i Vladan Petković.

Prema riječima selektora Sertića „super je da hrvatski dokumentaristi ne posustaju i da nas svake godine časte sve zanimljivijim filmovima. Neki od dokumentaraca iz ovogodišnje konkurencije LFF-a već su igrali na drugim festivalima kod nas i u inozemstvu, i nagrađivani su, dok neke naslove prikazujemo premijerno. Pogledao sam pedesetak hrvatskih filmova i iako je bilo još zanimljivih, odlučio sam se u konkurenciju uvrstiti ovih 12 jer odskaču originalnošću, inovativnošću i kreativnim pristupom“. „Posebno mi je drago da su u konkurenciji i dva filma iz regije, točnije riječki dokumentarac o povratku grupe FIT i kratki „Čistina“ mladog Vjekoslava Gašparovića, nastao kao dio Pulske filmske tvornice“, zaključuje Sertić.

U okviru regionalnog programa LFF-a, bit će prikazana tri dokumentarna filma autora iz Primorsko-goranske i Istarske županije, a LFF-u u goste ponovno dolazi Restart koji će se predstaviti s dva dokumentarca. Sve to u subotu, posljednjeg dana festivala kada će biti proglašeni i pobjednici ovogodišnjeg festivala.

Koordinator 9. Liburnia film festivala Igor Bajok ističe da „LFF i ove godine publici donosi najbolje recentne hrvatske dokumentarce u posebnoj festivalskoj atmosferi lučice u Ičićima. Uz filmske, pripremili smo i nekoliko glazbenih poslastica. Svake večeri nakon projekcija slijedi glazbeni program na kojem će nastupiti Dubravko Lapaine (Zagreb), Paul Skawinski (London) i Ivan Kovačić Kova (Zagreb), Marinada (Rijeka) i Tigrova mast (Zagreb)“.

Projekcije filmova započinju točno u 20 sati i 30 minuta uz slobodan ulaz.

Najbolji domaći dokumentarci i atraktivan glazbeni program u opuštenoj atmosferi lučice u Ičićima glavni su razlozi odlaska na ovu feštu dokumentarnog filma, a sve ostale informacije o festivalu dostupne su na www.liburniafilmfestival.com.