01/07/2015

U Zagrebu održana konferencijom o radu s mladima

O AKTIVNOSTI

Konferencija “Rad s mladima pod povećalom“ održana je 1. lipnja 2015. g. u Zagrebu, u organizaciji Volonterskog centra Osijek i Mreže mladih Hrvatske s ciljem raspravljanja budućnosti rada s mladima u Hrvatskoj te razvoja strateške, institucionalne, infrastrukturne i financijske podrške radu s mladima. Konferencijom su ujedno i završeni  ovogodišnji Studiji o mladima za mlade.  

Uvod u konferenciju održala je Emina Bužinkić, voditeljica Studija o mladima za mlade, koja je istaknula važnost neformalnog obrazovanja kao najvažnijeg vida osnaživanja mladih na aktivno sudjelovanje u društvu.

Glavno je predavanje konferencije održao profesor dr. Ross VeLure Roholt sa Sveučilišta u Minnesoti, koji se osvrnuo na prakse rada s mladima u SAD-u. Kroz svoje predavanje, profesor Roholt naglasio je važnost etičkog rada s mladima i spomenuo specifičan oblik rada s mladima u SAD-u, koji je prije svega obrazovnog, odnosno pedagoškog karaktera.  

Uslijedio je panel vezan za temelj razvoja kvalitetnijeg rada s mladima, a to su rezultati istraživanja potreba i stavova mladih. Mira Aranđelović, polaznica Studija o mladima za mlade predstavila je istraživanje o potrebama mladih s intelektualnim teškoćama koji žive u stambenim zajednicama. Istraživanje informiranosti i stavova mladih o Erasmus+ programu, koje je provela polaznica Kristina Tešija, pokazalo je visoku razinu neinformiranosti mladih. Anja Gvozdanović iz Instituta za društvena istraživanja prikazala je usporedbu stavova mladih u Hrvatskoj dobivenu kroz različita istraživanja. Samo neki od rezultata kažu da mladi u Hrvatskoj danas smatraju kako su veze i poznanstva važna, nisu tolerantni i smatraju da u društvu vlada klijentelizam i nepotizam.  

Završna panel rasprava o radu s mladima u Hrvatskoj u kojoj su sudjelovali predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, akademskih institucija te organizacija civilnog društva otvorila je pitanja definiranja rada s mladima i profesionalizacije te struke. Zaključeno je kako je važno u procesu definiranja rada s mladima uključiti sve struke u Hrvatskoj i istaknuti njegovu multidisciplinarnost, te isticati njegove vrijednosne i etički obvezujuće temelje. Praktično, potrebno je osigurati kvalitetno financiranje udruga mladih i za mlade koje svakodnevno rade s mladima u Hrvatskoj i osigurati dostupnost većeg broja programa neformalnog obrazovanja za one koji rade s mladima.

Na konferenciji su sudjelovale Bojana Ćulum i Maja Uršić Staraj iz Delte.