27/11/2018

Održane radionice o volontiranju u Učeničkom domu Lovran

O AKTIVNOSTI

6. i 27. studenog 2018. godine posjetile smo Učenički dom Lovran, u kojem su smješteni učenici koji pohađaju odgojno-obrazovne ustanove, odnosno srednje škole s područja Grada Opatije i to:  Ugostiteljsku školu Opatija, Obrtničku školu Opatija, Hotelijersko- turističku školu Opatija i Gimnaziju Eugena Kumičića Opatija, te  studenti različitih usmjerenja, s tim da najveći broj studenata polazi  Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija. U domu boravi oko 120 učenika i učenica, te 70 studenata i studentica. U Učeničkom domu Lovran učenici i učenice se mogu uključiti u različite aktivnosti u području kulture, sporta, kao i posebnih aktivnosti kao npr. kreativne grupe, kazališne grupe... Uskoro će se moći uključiti i u volonterski klub u svojem domu, koji će koordinatorica Ines Pierobon.

Učenici su već sudjelovali u brojnim volonterskim aktivnostima: redovito posjećuju dom za starije i nemoćne u Volosku, organiziraju humanitarne akcije, pomažu životinjama... S obzirom na to, održale smo im radionicu o volontiranju koja će im pomoći da svoje aktivnosti stave u kontekst: pričali smo o tome što je volontiranje, koja su prava i obaveze volontera, kako izgledaju i čemu služe volonterski ugovor i knjižica, te što to sve ljude motivira na volontiranje. Na radionicama je prisustvovalo ukupno 28 učenika, od čega 21 učenica i 7 učenika.

Radionice su se provele u sklopu projekta "VOLLUMEN - širenje mreže školskog volontiranja" koji provodimo s partnerima Udrugom SMART, Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom i Osnovnom školom Vežica. Projekt se provodi u sklopu operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. te su sredstva za provedbu osigurana iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja „Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa“.