29/06/2015

Kroz tunel prođi, do odluke dođi

O AKTIVNOSTI

Još jedan krug konzultacija s mladima u Rijeci provela je lokalna koordinatorica strukturiranog dijaloga Mirela Pašić.

Konzultacije na temu "Osnaživanje mladih za političko djelovanje" provedene su u klubu Tunel, 11. veljače 2015. godine uz asistenciju Deltine djelatnice, Maje Uršić Staraj, također lokalne koordinatorice strukturiranog dijaloga.

Strukturirani dijalog je dijalog između mladih i donositelja odluka. Pokrenula ga je Europska unija 2009. godine kako bi mladima dala priliku da kažu svoje mišljenja i prijedloge koja zatim utječu na kreiranje europske politike za mlade. Provodi u ciklusima koji traju 18 mjeseci, a svaki ciklus ima svoju temu. Trenutačno je u tijeku četvrta faza ciklusa koja je počela u srpnju 2014. i trajat će do prosinca 2015.g. s temom osnaživanja mladih, a poseban naglasak stavljen je na pristup mladih njihovim pravima i važnost sudjelovanja u političkom životu.

Strukturko se provodi u svim zemljama Europske unije pa tako i u Hrvatskoj. Kod nas ga provodi Nacionalna radna skupina za strukturirani dijalog s mladima koja se sastoji od sljedećih članica: predstavnici/e Ministarstva socijalne politike i mladih, Agencija za mobilnost i programe EU, Zajednica informativnih centara za mlade u Hrvatskoj i Mreža mladih Hrvatske. Kako bi svi mladi u Hrvatskoj imali priliku reći svoje mišljenje, diljem Hrvatske brojni pojedinci (lokalni koordinatori) i udruge mladih provode konzultacije.