03/07/2012

Završna konferencija projekta "Tko se boji velike zločeste krize?"

O AKTIVNOSTI

U organizaciji Mreže mladih Hrvatske je 19. lipnja u Zagrebu održana završna konferencija projekta "Tko se boji velike zločeste krize? Strukturirani dijalog o nezaposlenosti mladih", financijski podržanog od strane Ministarstva socijalne politike i mladih te programa Europske komisije Mladi na djelu.

Konferenciju je otvorilo troje mladih sudionika/c a konzultativnog procesa koji se odvijao u sklopu projekta: Robert Raste iz Pule, Blanka Čop iz Splita te Nikolina Vuglešić iz Karlovca. Nakon što su se ukratko osvrnuli na svoje sudjelovanje u ovom procesu te istakli potrebu za daljnjim održavanjem sličnih aktivnosti, Dunja Potočnik s Instituta za društvena istraživanja je ukratko predstavila metodu strukturiranog dijaloga, uz osvrt na specifičnosti hrvatske inačice. Nakon toga je Nikola Buković iz Mreže mladih Hrvatske, predstavio istraživački izvještaj nastao u sklopu projekta. U svome je 20-minutnom izlaganju predstavio sažetak poglavlja 6 i 7, koja se odnose na razmišljanja mladih o problemu nezaposlenosti, kao i percepciju njenih posljedica. Istraživački izvještaj možete preuzeti na http://www.udruga-delta.hr/hr/Aktivnosti/Tko-se-boji-velike-zloceste-krize-Strukturni-dijalog-o-nezaposlenosti-mladih

Sljedeća govornica je bila Katarina Pavić, predsjednica MMH koja je odlučno ustvrdila kako će MMH nastaviti otvarati prostor sudjelovanja za mlade ljudi u procesima odlučivanja o svim pitanjima koja ih se tiču. Nakon toga se zahvalila prisutnima na dolasku, te uputila posebne zahvale svima koji su doprinijeli uspješnoj provedbi ovog projekta. Po završetku svog kratkog govora, pozvala je eminentne goste, ministra rada i mirovinskog sustava, Miranda Mrsića te potpredsjednicu Vlade te ministricu socijalne politike i mladih, Milanku Opačić da se obrate okupljenima. Oboje ministara su to i učinili, naglašavajući u svojim govorima kako je nezaposlenost mladih jedno od prioritetnih pitanja u radu ove Vlade te da mlade, posebice MMH, vide kao važnog partnera u razvijanju dugoročnih i održivih rješenja.

U popodnevnom dijelu sudionici konferencije podijeljeni su u 4 radne skupine u kojima se, korištenjem participativnih metoda raspravljalo o rezultatima predstavljenim u istraživačkom izvještaju. U svakoj od grupa su osim mladih koji su sudjelovali u konzultativnom procesu, sudjelovali Mrežini suradnici te predstavnici njezinih organizacija članica, kao i predstavnici relevantnih dionika na tržištu rada. Po povratku iz radnih grupa, prezentirani su rezultati rada po grupama i objedinjeni u skupne zaključke konferencije u završnoj raspravi, koju je moderirala Mirela Travar, glavna tajnica MMH.

Na konferenciji je sudjelovala regionalna povjerenica MMH za Istarsku, Ličko-senjsku i Primorsko-goransku županiju i članica Delte Maja Uršić Staraj.