16/04/2019

Konferencija "Otkrivajući svijet školskog volontiranja" za osnovne škole

O AKTIVNOSTI

Konferencija "Otkrivajući svijet školskog volontiranja" za osnovne škole, u organizaciji Udruge Delta, Udruge SMART, Prve riječke hrvatske gimnazije i Osnovne škole Vežica, odvila se 16. travnja 2019. od 10.00 do 13.30 sati. Konferenciji je prisustvovalo preko 100 sudionika i sudionica, među kojima su bili/e učenici/ce i djelatnici/ce 18 osnovnih škola i drugih odgojno-obrazovnih ustavnova s područja Primorsko-goranske županije, roditelji učenika/ca, predstavnice Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke, predstavnice Filozofskog fakulteta u Rijeci te predstavnice Vijeća Mladih Benčić. Cilj konferencije bio je potvrditi ulogu volontiranja kao važnog dijela neformalnog učenja u osnovnim školama i sastavnog dijela građanskog odgoja i obrazovanja koji pruža mogućnost učenicima i učenicama da razvijaju i unaprjeđuju socijalne i građanske kompetencije.

Prvi dio konferencije bio je posvećen predstavljanju rezultata projekta "VOLLUMEN - širenje mreže školskog volontiranja", a svoja iskustva i rezultate volonterskih akcija su predstavili/e učenici i učenice i djelatnice nekih osnovnih škola koje su sudjelovale u projektu (OŠ Vežica, OŠ Omišalj, OŠ „Eugen Kumičić“, OŠ – SE Dolac). Prisutnima se obratila i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke, koja je naglasila važnost volontiranja u kontekstu građanskog odgoja i obrazovanja. Učenice OŠ Eugen Kumičić istakle su važne i vrijedne volonterske akcije svoje škole, a predstavljena je i volonterska akcije OŠ Omišalj – PŠ Dobrinj „Izrada taktilnih knjiga za prijatelje“, koja pokazuje kako škola i učenici brinu o svim članovima svoje zajednice.

Drugi dio programa je bio rezerviran za panel raspravu o mogućnostima, izazovima i prilikama za volontiranje. U razgovoru su sudjelovale učenice OŠ Malinska-Dubašnica, koordinatorica školskog volonterskog kluba OŠ Omišalj Petra Naranđa, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj i predstavnice Vijeća mladih Benčić – Benčić Youth Council, a različite perspektive i područja djelovanja govornica doprinijele su zanimljivoj raspravi i sagledavanju pojma i prakse volontiranja. Razgovor je moderirala izv. prof. dr. sc. Bojana Ćulum Ilić s Filozofskog fakulteta u Rijeci, Deltina članica.

U sklopu projekta raspisani su likovni i literarni natječaji na temu volontiranja za učenike i učenice šestih razreda osnovnih škola s područja Primorsko-goranske županije, a na konferenciji smo imali priliku čuti nagrađeni literarni rad učenice Tie Bakarčić iz OŠ – SE Dolac i pogledati izložbu likovnih radova učenika i učenica. U završnom dijelu događanja dodijelila su se priznanja svim nagrađenim učenicima i učenicama, a prikladno je najavljena i manifestacija „Hrvatska volontira“ 2019. koju organizira Hrvatski centar za razvoj volonterstva.

Konferencija se provela u sklopu projekta "VOLLUMEN - širenje mreže školskog volontiranja" koji provodimo s partnerima Udrugom SMART, Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom i Osnovnom školom Vežica. Projekt se provodi u sklopu operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. te su sredstva za provedbu osigurana iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja „Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa“.