27/02/2020

Poziv riječkim srednjoškolcima i srednjoškolkama na sudjelovanje u projektu "Ulična oaza – dijalog s mladima o urbanom prostoru"

O AKTIVNOSTI

Pozivamo vas da nam se pridružite u projektu "Ulična oaza – dijalog s mladima o urbanom prostoru"!

Ako se pridružiš, sudjelovat ćeš u nizu aktivnosti u ožujku, koji uključuju 2 javna događanja petkom (6. ožujak i 3. travanj) i 3 subote (14., 21. i 28. ožujak) za osmišljanje i provedbu volonterske akcije.

Ideja volonterske grupe u koju vas pozivamo je da se skupi grupa srednjoškolaca i srednjoškolki iz raznih riječkih škola i da zajednički osmisle kako (pre)urediti dio Rijeke da postane ljepši, ugodniji i više eko.

Javi se ako:

- želiš ostaviti trajni trag u Rijeci

- želiš dobiti certifikat Europske Unije o stečenim znanjima i vještinama - Youthpass

- želiš steći nova znanja o održivom razvoju, Europskoj prijestolnici kulture, te project managementu

- želiš provesti 2 petka na terenu, a ne u školi

- voliš besplatnu hranu na svim aktivnostima

- te zanima zabava i druženje s prijateljima iz škole i srednjoškolcima/kama iz različitih riječkih srednjih škola

- si željan/a avanture na raznim lokacijama u Rijeci

Ako te o snimanju zanima:

- kako nastaje film ili video

- koja ti sve oprema treba da počneš nešto raditi i kako se što uopće zove i izgleda

- OK, ako nešto i snimiš, kako da snimljeni materijal montiraš i koji ti programi u tome mogu pomoći?

- kome je finalni video proizvod namjenjen i kako pravilno komunicirati sa ciljanom publikom?

- filmska teorija zvuči kao nešto jako kompilcirano, a zapravo je jako zabavno! Otkrit ćemo vam sve što trebate znati!

Znamo da odvajanje 5 dana svoga života, koji uključuju i tri subotnja (ne tako rana) jutra za volontiranje na radnoj akciji ne zvuči kao ponuda na koju svi pristaju iz prve, ali to je zapravo malo vremena u zamjenu za puno znanja i za trajni trag koji možete ostaviti u Rijeci. Sve što treba je interes i malo avanturističkog duha J

Mogućnosti su raznolike: možda ćete urediti dio javnog prostora na kojem se mladi mogu družiti, možda ćete raditi grafite, oslikavati javne površine, izrađivati i postavljati stvari od drva, plastike i drugih materijala, možda ćete zasaditi urbani vrt, urediti dio prostora za skejtanje, košarku ili neki drugi sport…  Osim rada s alatom i snimanja, tu je i organizacija ili koordinacija same akcije, javnog događanja, upravljanje budžetom, kontaktiranje i komunikacija sa suradnicima itd.

Tko smo mi?

U svemu ćete imati pomoć Udruge Filmaktiv, Udruge Delta i Europske prijestolnice kulture, koje će vam pomoći  razviti i ostvariti originalne ideje.

Udruga Filmaktiv već 15 godina promovira filmsku i video kulturu, provodi radionice, surađuje sa srodnim udrugama iz Rijeke i Hrvatske na raznim projektima kao partner i suradnik na projektima, tehnička potpora (dokumentiranje događaja koje te udruge organiziraju). Filmaktiv je jedan od osnivača Saveza udruga Molekula. S partnerima iz Saveza udruga Molekula upravlja prostorima Palacha i Filodrammatice u Rijeci.

Udruga Delta preko deset godina mladima od 15-30 godina omogućuje realizaciju svojih želja kroz potporu u osmišljanju, razvoju i provedbi projekata. Potičemo mlade na aktivno uključivanje za dobrobit zajednice, te razvijamo znanja i vještine koje su za to potrebne.

EPK 2020- Rijeka je 2020. godine Europska prijestolnica kulture.