13/04/2018

Održan trening “Rad s mladima na lokalnoj razini” u sklopu projekta „Europe Goes Local“

O AKTIVNOSTI

U Petrčanima je održano trodnevno osposobljavanje predstavnika općina i gradova te radnika s mladima na temu lokalnog rada s mladima.

Trening “Rad s mladima na lokalnoj razini” organizirala je Nacionalna delegacija Agencije za mobilnost i programe EU u sklopu europskog projekta Europe Goes Local. Trening se održao od 8. do 11. travnja 2018. godine u Petrčanima u hotelu Pinija, a okupio je 11 jedinica lokalne i regionalne samouprave, 5 osoba aktivnih u radu s mladima i predstavnike nacionalne skupine stručnjaka koji upravljaju projektom u Hrvatskoj.

Maja Uršić Staraj je ispred Udruge Delta sudjelovala u svojstvu članice Nacionalne delegacije projekta „Europe Goes Local“.

Osnovni cilj treninga je osnažiti jedinice lokalne i regionalne samouprave za razvoj rada s mladima na lokalnoj razini.

Specifični ciljevi:

• upoznati sudionike s konceptom i principima rada s mladima;

• kritički se osvrnuti na različite prakse uspostave suradničkog odnosa s organizacijama mladih i za

mlade;

• predstaviti primjere prakse rada s mladima na lokalnoj razini i potaknuti na promišljanje o kriterijima kvalitete u radu s mladima (što čini praksu dobrom ili lošom)

• upoznati sudionike s projektom i aktivnostima projekta Europe Goes Local;

• predstaviti rezultate samoevaluacije JLS provedene na lokalnoj razini;

• upoznati sudionike s potencijalim izvorima financiranja projekata koji podupiru razvoj rada s mladima;

• otvoriti prostor za povezivanje i umrežavanje sudionika;

• identificirati ključne točke za unaprjeđenje rada s mladima u specifičnoj lokalnoj zajednici i osmisliti plan osnaživanja rada s mladima za predstojeće razdoblje.

Na treningu su sudjelovali predstavnici Grada Varaždina, Grada Velike Gorice, Općine Pregrada, Općine Tisno, Općine Opuzen, Općine Velika Kopanica, Grada Rovinja, Grada Siska, Grada Rijeke, Općine Lovran i Grada Đakova.

Po završetku treninga predstavnici JLS-a izradili su svoje planove za stvaranje poticajnog okruženja kako bi se u njihovim, lokalnim sredinama omogućio razvoj rada s mladima. Praćenje i podršku pri provedbi planova pružit će im članovi Nacionalne delegacije projekta „Europe Goes Local“ u suradnji s radnicima i radnicama s mladima koji su prisustvovali treningu. Radnici/e s mladima koji sudjeluju u projektu su: Ivana Barac, Hana Galogaža, Nikolina Jureković, Marija Kasa i Kristijan Orešković.